KAD STE TO URADILI

Kada ste zadnji put očistili svoju mašinu za pranje posuđa?

Ako vam to nije redovna navika, znajte da zbog toga perilica može poprimiti neugodne mirise, lošije prati posuđe, pa čak se, zbog nakupljanja ostataka hrane, i pokvariti.

Kako vam se to ne bi dogodilo, stručnjaci otkrivaju način čišćenja koji će mašinu riješiti svih neugodnih mirisa i prljavštine.

Instagram profil Zapatas Cleaning Services podijelio je praktičan način čišćenja perilice posuđa, koristeći proizvode koje već imate kod kuće, prenosi The Sun.

- Vremenom će se u mašini naakupiti sapun za masnoću, prljavština i ostaci hrane. Ne samo da to stvara tlo za razmnožavanje bakterija, već smanjuje učinkovitost uređaja - objasnili su.

Za prvi korak, stručnjaci preporučuju korištenje alkoholnog sirćeta i četke za čišćenje filtera, stranica i bilo kojih teže dostupnih dijelova stroja.

Zatim su savjetovali:

- Ulijte malo sirćeta u šoljicu koja se može prati u mašini, stavite je na gornju rešetku i pokrenite dugi ciklus. Sirće će razgraditi masnoću, ostatke sapuna i prljavštinu. Kada ciklus završi, uklonite šoljicu sirćeta, izlijte veliku količinu sode bikarbone na dno perilice i pokrenite još jedan dugi ciklus. Soda bikarbona će eliminirati sve mirise koje perilica posuđa može imati. Nakon toga možete pokrenuti dva odvojena ciklusa u kojima se perilica posuđa počinje sama čistiti, a potrebna su dva odvojena ciklusa jer će se sirće i soda bikarbona međusobno poništiti, s obzirom na različite nivoe kiselosti.

Izvor: Faktor/The Sun