U azijskoj medicini kokosovo ulje poznato je i kao lijek, a služi i kao odstranjivač šminke, prirodni dezodorans, antiage krema te kao balzam za ispucale usne i kosu.

Najbolje je hladno cijeđeno
Saveznik je u mršavljenju, a pomaže i u očuvanju lijepe kože. Može se piti, mazati na tijelo ili nanositi na kosu. Najvažniji sastojci ovog ulja su laurinska i kaprilna kiselina. Prva ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva, a druga podstiče rast dobrih bakterija koje čuvaju od gljivica. Pri kupovini, izaberite hladno cijeđeno kokosovo ulje, piše 24.sata.hr.
Odstranjivač šminke
Kokosovo ulje vrlo nežno odstranjuje šminku, a odlično je pri uklanjanju vodootporne maskare i tuša.
Dobro za kosu
Neposlušne i naelektrisane vlasi, kao i mladu kosu koja štrči uspješno ćete obuzdati uz nekoliko kapi kokosovog ulja. Kokosovo ulje podstiče i rast folikula, pa ga možete koristiti i u dubinskim maskama. Sprečava opadanje kose.
Prirodni dezodorans
Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija bakterije koje izazivaju neprijatan miris. U zimskim mjesecima dovoljno je natapkati malo ulja na područje pazuha, a za vrućih mjeseci možete i sami napraviti prirodni dezodorans od 1/4 šoljice sode bikarbone, 1/2 šoljice gustina, 4 male kašike kokosovog ulja i 1/4 kašike ulja čajevca. Sve sastojke dobro izmiješate, stavite u plastični kalup ili posudu od starog dezodoransa te ostavite u frižideru da se stisne.
Balzam za usne
Ispucale i bolne usne lako je zaliječiti uz nekoliko kapi kokosovog ulja svaki dan. Ako vam nije praktično sa sobom nositi bočicu sa uljem, možete izvaditi svoj omiljeni balzam za usne, ostaviti ga da se otopi te u njega umiješati nekoliko kapi ulja.
Umjesto pjene za brijanje
Ako imate osjetljivu kožu koja nakon depilacije reaguje osipom ili prištićima, kokosovo ulje puno je bolje rješenje od obične kreme za brijanje. Nakon tuširanja treba dobro utrljati ulje na kožu u kombinaciji sa mlakom vodom.
Kokosovo ulje kao antiage krema
Kokosovo ulje pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, zaduženog za elastičnost kože, a čija funkcija sa godinama slabi. Mala količina ulja ili masti treba se zagrijati prstima te utapkati u područje oko očiju.
Hidratizacija kože i masaža
Kokosovo ulje odlično hidrira kožu jer veže molekule vode za sebe, a u kožu se upija brže nego losioni. Koristite li kokosovu mast, prije korištenja je kratko zagrijte trljajući je dlanovima. Masaža kokosovim uljem ima protivupalno dijelovanje te pomaže kod oteklina, artritisa i reume.