Frotoks je novi netoksični tretman protiv bora. Stručnjacii tvrde da daje brže rezultate od botoksa. Petnaestominutna terapija košta 300 funti, a efekti traju tri mjeseca.

Kada se botoks pojavio na tržištu, mnogi su novu metodu za zatezanje lica posmatrali kao čudo. Iako se njegovom upotrebom pokazalo da otklanja bore, podatak da u sebi sadrži toksine stavio je njegovo 
korištenje pod znakom pitanja. Sada se za novu tehniku tvrdi da je njegova netoksična alternativa i 
da otklanja bore nevjerovatnom brzinom.
Njeno ime je iovera ili frotoks, dizajniran je da da rezultate bez ostavljanja štetnih materija u tijelu. Ova metoda tretira horinzontalne i vertiklane linije na licu i daje se u duploj dozi. Razvila ju je jedna grupa za unapređenje medicinske tehnologije, myoscinece, koja je svoja istraživanja radila u Kaliforniji i za sada je dostupna u Velikoj Britaniji na klinici "Harley street".
Tokom petnaestominutnog postupka uređaj sa tečnim azotom se postavi blizu nerava koji kontroliše mišiće koji izazivaju bore. Tečni azot otklanja nepravilnosti na licu.
"On nerve postavlja u privremenu hibernaciju pa se mišići opuste i bore nestaju", rekao Yannis Alexandrides, doktor sa klinike "Harley  street" koji je godinu dana u Kaliforniji proučavao ovaj postupak.
Budući da se tečni azot nalazi u našem tijelu za razliku od botoksa, on ne predstavlja stranu supstancu za naš organizam. 
Ovaj postupak djeluje brzo i koristi snagu hladnoće pa sa velikom preciznišću utiče na određene tačke na licu 
"Djeluje direktno, ali se još ne mogu dati konačne ocjene. Iz mog iskustva mogu reći da je najefiksaniji u predjelu čela. Svakako izgleda obećavajuće", izjavila je Raina Zarb Adami, doktorica sa klinike "Harley street".
I dok pojedini eksperti tvrde da je frotoks bolje rješenje od botoksa, na klinici "Harley street" ima i onih koji su u korištenju ove metode oprezni.
"Mi smo svjesni potencijalnih negativnih efekata frotoksa. Mora se uraditi joše studija o njegovim dugotrajnim efektima i koristima. Tek tada se može zaključiti da li je on alternativa botoksu", naglasio je Dennis Wolf, direktor klinike "Harley street" i dodao da je botoks i dalje znatno predvidljiviji.