Imaš stari sako koji ti je dosadio? Stalno ga gledaš i ne znaš što bi s njim? Ne želiš ga baciti, ali uopće ga ne nosiš? Prelistaj časopise, prikupi ideje, budi kreativna i prekroji sako prema vlastitoj volji. Predlažemo tri načina kojima možeš od starog i dosadnog sakoa napraviti nov, zanimljiv iz kojeg se nećeš htjeti skinuti.

Dugmići

Ako želiš samo malu promjenu, najlakše zamijeniti dugme. Ako si ikad kupila majicu, košulju ili sako na kojem si naknadno sama promijenila dugmiće, znaš kako je to jednostavno i koliko jedna takva sitnica može promijeniti izgled, pa i stil tvog sakoa. Možeš se igrati s različitim dizajnima, veličinama i količinom dugmića. No ako originalne manje dugme mijenjaš većima, morati ćeš proširiti rupice za njihovo zakopčavanje. Ali ako ti je to problem, izaberi dugme koji su iste veličine, zbog kojih nećeš morati raditi nikakve preinake. Možeš našiti dugmića koliko hoćeš i gdje hoćeš, sve ovisi samo o tome što ti se sviđa.

Drukčije zakopčavanje

Samo trebaš smisliti što želiš napraviti od svog starog sakoa i biti maštovita u izvedbi. Tako sa starog sakoa možeš skinuti sve dugmiće i on ne mora imati nikakav oblik kopčanja. Time će izgledati jednostavno i klasično. Kopčati ga možeš različitim broševima ili vrpcama. Vrpce od različitih materijala možeš koristiti da podignu tvoj sako i učine ga drugačijim. Možeš ih samo zavezati oko struka ili našiti na sako.

Kragne i zakrpe


Na rubove svog običnog bijelog sakoa možeš našiti tkaninu u plavoj ili bilo kojoj drugoj boji. Možeš našiti materijal u drugoj boji ili drugačijeg dizajna samo na džepove, kragne i rukave. Dovoljno je izrezati komad materijala u ovalnom ili nekom drugom obliku i sašiti zakrpe na laktove rukava. Gotovo sve te preinake možeš napraviti i ručno, ako šivaću mašinu nemaš ili ju nisi naučila koristiti. Isto tako s iglom i koncem možeš našiti zanimljive detalje koje je najbolje prije nacrtati običnom olovkom ili kredom na sako. Tako će ti biti lakše i manje ćeš griješiti.