Sastojke većine recepata, poput brašna, jaja, mliječnih proizvoda i šećera, lako je zamijeniti, samo treba znati čime.

Umjesto brašna...
Šolju bijelog brašna možete zamijeniti šoljom i po hljebnih mrvica, ili sa sedam osmina šolje bijelog ili smeđeg pirinčanog brašna, ili šoljom kukuruznog brašna ili, pak, šoljom plus jednom trećinom šolje zobenih pahuljica.
Imajte na umu da, ako standardno bijelo brašno zamjenjujete onim bez glutena - poput pirinčanog ili kukuruznog brašna, receptu je potrebno dodati više tečnosti, jer brašna bez glutena apsorbuju više vlage, savjetuje Yumama.
Takođe, zamjene za bijelo brašno zahtijevaju dodatne količine praška za pecivo, tako da se na svaku šolju zamijenjenog brašna dodaju dvije i po kašičice praška za pecivo.
Ovakve zamjene daju najbolje rezultate ukoliko u originalni recept idu najviše dvije šolje brašna. Ali, sa malo prakse, moguće je usavršiti i recepte koji u originalu zahtijevaju više šolja bijelog brašna.
Umjesto jaja...
Ukoliko kod pečenja tražite zamjene za jaja, pokušajte da jedno jaje zamijenite mješavinom pola kašičice praška za pecivo, kašičicom vode i kašičicom sirćeta.
U pripremi kolača, kao zamjena za jedno jaje dobro funkcioniše i kašičica želatina sa tri kašike mlake vode.
Ako, pak, pripremate hljeb, pokušajte da jedno jaje zamijenite četvrtinom šolje sojinog jogurta.
Umjesto šećera...
Šećer ima mnoštvo zamjena: od meda i javorovog sirupa, do stevije. Pritom, ipak, treba biti oprezan, jer se svaka od ovih namirnica znatno razlikuje u slatkoći.
Umjesto mlijeka...
U današnje vrijeme, kravlje mlijeko je vrlo lako zamijeniti istom količinom bademovog, sojinog ili pirinčanog mlijeka. Oni hrabriji  mogu čak da pokušaju da kravlje mlijeko zamijene sokom od jabuke ili pomorandže, ali uz dodatak praška za pecivo.
Umjesto putera...
I puter ima jednostavnu zamjenu, a to su jednake količine margarina. Ponekad ga možete zamijeniti i uljem. Na primjer, uljem od repice, i to tako da svakih 230 grama putera zamjenjuje šolja ulja.