Naučnici su, proučavajući urođenike sa japanskog ostrva Okinava, koji su poznati po dugovječnosti i koji žive duže nego stanovnici nekih drugih regija na planeti, željeli da otkriju odgovor na pitanje: da li hrana ima nekakve veze sa dugim životom.

Pored toga, ispitivali su stanovnike panamskog ostrva San Bla, kod kojih je zabilježena niska stopa srčanih oboljenja.
BRUSNICA
Vinske mušice kojima je davan ekstrakt brusnice živjele su za 25 odsto duže od onih koje nisu uzimale. I, što je još bolje, starije su produžile život za čak 30 procenta.
ZELENI ČAJ
Pored toga što smanjuje rizik od tumora i srčanih oboljenja, ovaj drugi napitak na svijetu po popularnosti smanjuje rizik od umiranja za 26 procenata kod onih koji piju nekoliko šolja dnevno.
ORAŠASTI PLODOVI
Dokazano je da oni koji konzumiraju šaku orašastih plodova dnevno žive duže. Takođe, manje su oboljevali od tumora, srčanih oboljenja i bolesti respiratornih organa.
LOSOS
Dimljeni, kuhani, u sušiju, u bilo kom obliku - losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje usporavaju proces starenja, tako što čuvaju telomere, krajeve hromozoma koji se s godinama skupljaju.
BOROVNICE
Često ih zovu “superhranom” zbog visokog sadržaja antioskidansa. Borovnice, kao i druge namirnice bogate polifenolima, produžavaju život.
ŽITARICE SA CIJELIM ZRNOM I MASLINOVO ULJE
Mediteranska ishrana jedna je od najzdravijih na svijetu, koja kod starijih osoba može da produži životni vijek za 20 odsto.
VINO
Samo pola čaše vina dnevno kod muškaraca produžava život. Oni koji umjereno konzumiraju vino žive u prosjeku duže za pet godina od onih koji ga uopšte ne piju, a dvije i po godine duže od osoba koje konzumiraju druge vrste alkohola.