Kao salata, glavno jelo ili dodatak, kupus se na ovim prostorima oduvijek koristio i kao hrana i kao lijek.

Osim što sadrži samo 40 kalorija u 100 grama, zbog čega je dobar za održavanje vitke linije, kupus sadrži i znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma, sumpora, magnezijuma... Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP I K, što ga čini namirnicom dobrom i za liječenje i za prevenciju bolesti.
S obzirom na to da je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, kupus se preporučuje malokrvnim osobama, i to sirov, kuhan na pari ili iscijeđen, kao sok.
Tri čaše soka od svježe iscijeđenog kupusa dnevno, dobar su lijek i za čir na želucu. Ovaj sok trebalo bi piti sve do ozdravljenja, ali naravno, uz konsultacije sa ljekarima.
Ako kašljete, umjesto sirupa kupljenog u apoteci, možete sami napraviti sirup, tako što ćete sitno narendati glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječiti i procijediti. Sve to bi trebalo da ugrijete na oko 45 do 50 stepeni i dodate tri kašike meda, dva decilitra pripremljenog čaja od sljeza. Smjesu promiješajte drvenom kašikom, a kada se ohladi, sipajte u tamnu flašu i držite na hladnom. Nekoliko kašika ovog sirupa dnevno, dovoljno je za liječenje kašlja.
Takođe, ovim napitkom ćete se lakše oporaviti naokon ludog noćnog provoda.
Otok i modrice usljed udarca, možete zaliječiti pomoću ovog starog lijeka: dva lista svježeg kupusa stavite na otečeno ili modro mjesto na vašoj koži.
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema, takođe se mogu ublažiti ovim oblogama.