VODIČ U KUHINJI

Svaki kuhar reći će vam da tajna ukusnog jela leži dobrim dijelom i u začinima.

Međutim, u baratanju aromama postoje određena pravila.

Stručnjaci kažu da se pojedini ukusi sjajno slažu i daju šmek koji jelo čini odličnim, dok se drugi ne vole, pa primjera radi, nije dobro spajati snažni šafran i svježi đumbir.

Također, u priči o začinima važno je znati i da se oni ne mogu uvijek ukalupiti jer, primjera radi, sjeme komorača je gorko, dok mu je lišće slatkasto.

Jaki začini mogu nadjačati ili promijeniti ukus drugih nježnijih začina. Također, vrlo vjerovatno ne želite kombinirati više oštrih začina u jednom jelu.

Ponekad i lagana citrusna nota može istaknuti jake smjele ukuse i poboljšati ih.

Ti jači začini su đumbir, anis, bijeli luk, hren, crni luk, vlasac, sjeme komorača, karanfilić, kardamom, sjeme kima.

Pritom, način na koji te začine kuhate može im umanjiti njihovu oštrinu, a ako ih umjereno koristite, dobit ćete najbolje od njih, ne pretjerano jak ukus koji može zasmetati i ugušiti jelo.

Primjera radi, česno bijelog luka pečeno dati će najugodniji ukus, posebno kada se kombinira sa ruzmarinom, ali ne i sa đumbirom.

Ali ako pržite bijeli luk sa isjeckanim đumbirom, vrlo je vjerovatno da će se dobro dopuniti, piše homegrownherbgarden.com.

Ako i vi niste baš vješti kojim jelima dodati koje začine, evo malog vodiča:

Govedina – lovorov list, ljuta začinska paprika, čili, kari, majčina dušica, đumbir, senf, začinska paprika, mažuran, origano, peršun, ruzmarin.

Janjetina – bosiljak, kardamom, kari, kopar, mažuran, nana, origano, začinska paprika, ruzmarin, kurkuma.

Meso peradi – anis, lovorov list, ljuta začinska paprika, kari, kopar, đumbir, mažuran, senf, muskatni oraščić, začinska paprika, peršun, biber, žalfija, majčina dušica.

Riba – anis, bosiljak, lovorov list, kari, kopar, komorač, đumbir, mažuran, muškatni oraščić, origano, začinska paprika, peršun, majčina dušica.

Kojem povrću odgovara koji začin

Krompir – bosiljak, kim, korijander, kopar, komorač, mažuran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica.

Grah – kopar, mažuran, muškatni oraščić, origano.

Brokula – senf, muškatni oraščić, žalfija.

Mrkva – kopar, muškatni oraščić, peršun, ruzmarin, majčina dušica.

Krastavac – bosiljak, kopar, peršun.

Patlidžan – origano, peršun.

Gljive – bijeli luk, žalfija.

Grašak – mažuran, nana.

Tikva – kardamom, đumbir, muškatni oraščić.

Paradajz – bosiljak, karanfilić, kim, komorač, mažuran, origano.

Riža i žitarice – čili, sjeme kima, origano, bijeli luk, šafran, peršun, nana.

Sir i jaja – kopar, peršun, začinska paprika, muškatni oraščić, crni biber, origano, bijeli luk, majčina dušica.

Kad kuhate povrtno jelo

Za povrće kuhano na pari dodajte začinsko bilje u otopljeni maslac i ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što ga sjedinite sa povrćem i poslužite, piše delishably.com.

Što se tiče suhih i svježih začina, obično je za kuhanje potrebno koristiti tri do pet puta više svježeg bilja nego suhog, u zavisnosti od jačine biljke.

Kako biste postigli najbolji ukus kod namirnica koje se dugo kuhaju, dodajte začinsko bilje u posljednjih 20-ak minuta kuhanja kako ne bi izgubilo ukus.

Kada dodati so

So je najvažniji začin koji se najviše i koristi u kuhanju, ali mnogi ne znaju da joj treba vremena da se potpuno rastvori i prožme jelo.

Meso je najbolje posoliti dan prije nego što ćete ga pripremati ili nekoliko sati ranije.

S druge strane, plodove mora posolite petnaestak minuta prije pripreme.

Povrće sadrži ugljeni hidrat pektin, koji nije lako svarljiv. On se može omekšati dodavanjem soli. Zato posolite povrće 10 do 15 minuta prije kuhanja da prožme povrće, ali nemojte to raditi puno ranije da ne postane gumenasto. Naime, so će izvlačiti tečnost iz povrća onoliko dugo koliko to budete dozvolili, pa nemojte pretjerati, piše spicesinc.com.

S tijestom budite oprezni jer može očvrsnuti ako ga brzo poslite budući da pomaže glutenu da se učvrsti. Zato tijesto solite u odnosu na to da li vam treba malo tvrđe, primjera radi, za pizzu ili mekše.

Gljive su pune vode i smežurat će se ako se posole prerano. So im dodajte tek pred sami kraj prženja.

Izvor: Faktor/homegrownherbgarden.com