PRAVILNO ČUVANJE HRANE

Ključ zdrave prehrane je jesti raznolike sezonske namirnica, uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mlijeko, jaja...

Ali, za dobro zdravlje vrlo je važno i sigurno odvajanje namirnica, tako da se ne kontaminiraju potencijalno štetnim bakterijama.

Zapravo, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), riskirate svaki put kada stavite jednu vrstu hrane na gornju policu frižidera.

Upozoravaju da ova česta greška pri ostavljanju hrane u frižider pogoduje širenju bakterija i razvoju bolesti koje se prenose hranom.

Zato, evo nekoliko savjeta:

Koju hranu na koju policu

Sirovo crveno meso, perad, ribu i morske plodove nikada ne biste trebali čuvati na gornjoj polici frižidera.

Naime, sirovo meso jedan je od najčešćih uzroka kontaminacije hrane, pa stručnjaci kažu da biste trebali posebno paziti prilikom skladištenja u frižideru.

- Voće i povrće čuvajte daleko od sirovog mesa, peradi i morskih plodova, a ne pored ili ispod njih. Sirovo meso može puštati sokove koji mogu imati klice - upozoravaju stručnjaci.

Neotvorena pakirana hrana treba biti na gornjoj polici, mliječni proizvodi odvojeno od voća i povrća, a meso, perad i plodovi mora na donjoj polici.

Kako spriječiti unakrsnu kontaminaciju namirnica

Uvijek držite meso u originalnom pakiranju dok ga ne upotrijebite i razmislite o tome da ga zamotate u dodatnu plastičnu vrećicu ili koristite plastičnu posudu kako biste spriječili curenje tekućine iz mesa.

Naime, kontaminacija može uzrokovati ozbiljne bolesti koje se prenose hranom zato što sirovo meso, perad i plodovi mora mogu sadržavati bakterije kao što su Salmonellu spp., E. coli, Listeria, Clostridium perfringens, Campylobacter spp. i još neke druge.

Navedene bakterije mogu uzrokovati probleme u gastrointestinalnom sistemu koje prate iscrpljujući simptomi koji uključuju grčeve u želucu, groznicu, mučninu i povraćanje, proljev.

Kako se još možete zaštititi

Osim odvajanja hrane u frižideru, stručnjaci navode kako postoje i drugi načini da se osigura sigurno rukovanje životinjskim proizvodima.

Svakako koristite odvojene daske za rezanje sirovog mesa i povrća, nikada ne vraćajte kuhano meso na tanjir na kojem ste prethodno držali sirovo meso i obavezno operite i dezinficirajte daske za rezanje, pultove i posuđe nakon rukovanja mesom.