IZBJEGAVAJTE IH

Razumijevanje načina na koji naš izbor ishrane može uticati na nivoe upale je ključna komponenta efikasnog upravljanja težinom. Kada je u pitanju kupovina prehrambenih proizvoda za mršavljenje, donošenje informiranih odluka je ključno.

Dr. Steve Gendron, osnivač Mindful Living Choice, naveo je dva uobičajena i široko rasprostranjena sastojka na koja biste trebali paziti prilikom kupovine namirnica.

Gendron je otkrio da su šećer i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i rafinirani ugljikohidrati oni koje morate ukloniti iz košarice.

Šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze

Izbjegavanje šećera i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze tokom kupovine je neophodno iz više razloga, posebno u potrazi za zdravijom težinom i smanjenjem upale. I šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povezani su sa bezbroj štetnih efekata na zdravlje, uključujući povećane nivoe upale u tijelu. Hronična upala je povezana s različitim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost i debljanje.

"Ovi slatki krivci su posvuda - u kolačićima, gaziranim pićim, pa čak i hljebu. Oni nisu samo loši za vaš struk, već "upaljuju" vaše tijelo, što dovodi do čitave gomile problema, uključujući i otežavanje gubitka kilograma.

Rafinisani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom hljebu, slatkim žitaricama i prerađenim grickalicama, brzo se razlažu u šećere, uzrokujući brzi skok nivoa šećera u krvi. Ovaj skok izaziva upalni odgovor u tijelu i može doprinijeti razvoju inzulinske rezistencije, faktora povezanog s debljanjem. Osim toga, rafiniranim ugljikohidratima nedostaju esencijalne hranjive tvari i vlakna, zbog čega se pojedinci osjećaju manje zadovoljnim i sklonijim prejedanju.

Pomislite na bijeli hljeb, tjesteninu i sve što je napravljeno od bijelog brašna. Oni podižu nivo šećera u krvi, uzrokujući upalu vašeg tijela i otežavaju vam gubitak težine.