UVRSTITE IH U ISHRANU

Gubitak težine je cilj mnogih pojedinaca koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, ali i fizički izgled.

On uključuje proces smanjenja tjelesne težine kroz kombinaciju promjena u ishrani, povećanje fizičke aktivnosti i modifikacija načina života. Iako postoje različiti pristupi gubitku težine, važnost uravnotežene prehrane ne može se precijeniti.

Izbjegavanje ključnih namirnica u našoj ishrani, posebno onih koje su bogate nutrijentima i koje sadrže esencijalne vitamine i minerale, može predstavljati izazove za efikasan gubitak težine. Kada se ove namirnice izostave, pojedinci se mogu suočiti s nedostatkom u ishrani, smanjenim nivoom energije i povećanom vjerovatnoćom žudnje za manje zdravim opcijama.

Andrew White, certificirani lični trener, otkrio je tri ključne namirnice koje ne biste trebali izbjegavati jer će gubitak težine učiniti mnogo težim.

Hrana bogata vlaknima

White navodi da vlakna pomažu da se duže osjećate sitima (oko 30 posto više sitosti), smanjujući vjerovatnoću prejedanja. Također, pomažu probavu i mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, sprečavajući skokove i sudari koji dovode do gladi.

Postoji mnogo dobrih razloga zašto isključivanje vlakana može otežati gubitak težine.

"Bez dovoljno vlakana, ljudi često osjećaju glad, što dovodi do prejedanja i poteškoća u održavanju kalorijskog deficita koji je neophodan za gubitak težine. Nedostatak vlakana može povećati vašu glad i do 50 posto, što otežava održavanje rutine zdrave prehrane", dodaje.

Predlaže da se fokusirate na hranu kao što su integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće.

Proteini

White napominje da su proteini neophodni za popravak i rast mišića, posebno vitalni kada ste aktivni. Povećava sitost za oko 25 posto smanjujući ukupni unos kalorija. Može uključiti hranu kao što su piletina, riba, tofu i mahunarke u vašim obrocima.

"Nedovoljna količina proteina može dovesti do gubitka mišića (do 15 posto više) umjesto gubitka masti i može ostaviti osjećaj nezadovoljstva, što otežava pridržavanje plana zdrave prehrane", navodi on.

Zdrave masti

Iako postoje nezdrave masti koje bismo trebali izbjegavati, postoji mnogo zdravijih masti koje White preporučuje da uključite više u svoju ishranu za brži gubitak težine.

"Zdrave masti su neophodne za apsorpciju nutrijenata i mogu vas duže održati sitima. One su također važne za zdravlje mozga i mogu da osigurati trajni izvor energije", kaže on.

Neki veliki izbori zdravih masti su avokado, orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje.

"Potpuno izbacivanje masti može dovesti do žudnje, sporijeg metabolizma i nedostataka vitamina topivih u mastima, što sve može ometati napore za mršavljenje", kaže White.