NEKI ĆE VAS IZNENADITI

Probuditi se gladan i željan hrane može biti frustrirajuće iskustvo.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na ovu pojavu, a neki od njih prilično su iznenađujući.

Nivo hormona, navike spavanja, starenje i drugi faktori mogu utjecati na to hoćete li ustati gladni i kako će to u konačnici djelovati na vas i vaše tijelo.

Pet je razloga, prema tvrdnjama stručnjaka, zašto se budite gladni:

Imate brz metabolizam

Osjećaj sitosti uglavnom se svodi na brzinu metabolizma vašeg tijela. Ako ste sportist ili neko s puno mišićne mase, vjerovatno ćete sagorjeti više kalorija dok spavate.

Neravnoteža nivoa glukoze u krvi

Tokom noći nivo glukoze u krvi može oscilirati, a to može utjecati na osjećaj gladi. Ako se nivo glukoze u krvi snizi tokom noći, to može potaknuti osjećaj gladi kad se probudite.

Ovo je posebno uobičajeno kod osoba koje boluju od dijabetesa ili onih koje konzumiraju obroke s visokim udjelom brzih ugljikohidrata prije spavanja.

Stres i emocionalni faktori

Stres i emocionalna napetost mogu utjecati na način na koji tijelo regulira apetit.

Osobe koje su pod stresom ili koje imaju snažne emocije mogu iskusiti promjene u apetitu, uključujući i osjećaj gladi. Ovo može rezultirati probuđenom glađu, posebno ako su emocionalni faktori aktivni tokom noći.

Nizak unos proteina

Prehrana bogata proteinima može vam pomoći da se osjećate sitije tokom dana. Ako večer prije niste unijeli dovoljno proteina u svoju prehranu, to može dovesti do osjećaja gladi kad se probudite.

Proteini su sporije probavljivi od ugljikohidrata, pa konzumiranje proteina može pomoći u održavanju osjećaja sitosti tokom noći.

Nedostatak sna

Nedostatak kvalitetnog sna može poremetiti hormonsku ravnotežu u tijelu, uključujući hormone koji reguliraju apetit - ghrelin i leptin.

Ako ne spavate dovoljno, nivo hormona gladi može se povećati, dok se nivo hormona sitosti može smanjiti, što može rezultirati osjećajem gladi kad se probudite.

Izvor: Faktor