UZROČNICI ALERGIJA

Svaki dan s našeg tijela otpadne oko 500 miliona sitnih čestica kože, a to je omiljena hrana grinja koje se zavlače posvuda, u madrace, jastuke, posteljinu, kauče, tepihe, zavjese...

Ove sićušne životinje i njihov izmet mogu uzrokovati alergije, astmu, pa čak i ekcem koji svrbi. Ako ste alergični na grinje, svake sedmice perite posteljinu na visokim temperaturama, a ostale površine tretirajte posebnim sprejom.

Evo recepta za domaći sprej protiv grinja:

Od sastojaka koristite samo: 0,7 dcl vode, eterično ulje klinčića ili eukaliptusa.

Postupak je sljedeći: Stavite vodu u raspršivač i dodajte 20 kapi eteričnog ulja, dobro promućkajte i poprskajte po površinama na kojima biste mogli imati grinje, ali koje ne možete prati, poput posteljine i jastuka. Kada perete u mašini za veš, dodajte eterična ulja u odjeljak za deterdžent. Stavite nekoliko kapi i tek onda dodajte deterdžent.

Postoji još jedan način uništavanja grinja s tepiha, madraca i kauča. U posudu stavite sodu bikarbonu, dodajte 10 kapi eteričnog ulja klinčića ili eukaliptusa, promiješajte i kroz sito rasporedite po površini koju čistite. Ostavite oko pola sata i usisajte, piše Jutarnji.hr.

Izvor: Jutarnji.hr