Postoje različiti načini pripreme baklave, tradicionalnog i nezaobilaznog bajramskog specijaliteta. Ipak, prezentacija je također veoma bitna te vam u nastavku donosimo dva načina na koja možete pravilno izrezati ovaj tradicionalni kolač.

Mišljenja o tome koliko je zahtjevna priprema baklave su podijeljena. Dok je nekima priprema baklave izuzetno jednostavan proces i veoma brzo slože jufke, tirit i orahe te je zatim izrežu, peku i zaliju agdom, postoje i domaćice koje se ne usuđuju napraviti je zato što im djeluje previše komplikovano.

Međutim, u oba slučaja se može “pasti na ispitu” prilikom njenog rezanja.

I zaista rezanje baklave nekada izgleda i kao matematički problem pa mnogi posežu i za linijarom jer je veoma važno da svako parče izgleda jednako i proporcionalno kako bi samim time, osim ukusom i oku bila privlačna.

U videozapisima koji se nalaze u tekstu pronašli smo dva najpopularnija načina rezanja baklave. Jedan se zove “rezanje na zvijezdu” i na neki način se smatra nešto komplikovanijim pa je tako u tom slučaju bitno ostati skoncentrisan i pratiti šablon (fotografija ispod) koji je dostupan na internetu.


Šablon rezanja baklave na zvijezdu

Iako ćete se možda više namučiti prilikom ovakvog rezanja baklave, kada završite ponosit ćete se jer će krajnji ishod biti odličan. Naime, u centru tepsije će se nalaziti zvijezda iz koje se dalje šire krakovi te to djeluje zaista primamljivo i apetitli.


Rezanje na zvijezdu, Foto: Shutterstock

Drugi i ujedno dosad najpoznatiji i najčešće korišten način je “rezanje na rombove”. Ova opcija je možda najprikladnija za početnike koji se možda ne usuđuju eksperimentisati s drugačijim potezima noža.

Naime, u ovom slučaju se prave uspravne i ravne te poprečne ukošene linije koje zajedno kreiraju romb – prepoznatljiv izgled baklave.
 

Rezanje na rombove, Foto: Shutterstock

Bez obzira na to što djeluje jednostavnije i kod ovog načina rezanja baklave važno je da napravite tačne mjere kako bi vam rombovi bili jednaki. Baklava ništa manje lijepo neće izgledati ukoliko se odlučite za ovu opciju rezanja.

S obzirom na to da nam se bliži Bajram, sada je pravo vrijeme da se odlučite za sastojke koje ćete koristiti za pravljenje baklave s obzirom na to da ona postoji u različitim verzijama (s nutellom, lješnjacima, orasima, pistacijama…). Nakon toga odaberite i način na koji ćete je izrezati i poslužiti vašoj porodici i najbližima za ovaj najznačajniji islamski praznik.