Nevjerovatno

Žena koja je zatrudnjela dok je bila trudna već tri sedmice rodila je zdrave blizance u izuzetno rijetkom fenomenu. Rebecca Robertson (39) iz Trowbridgea u državi Wiltshire saznala je da ima blizance, ali bila je šokirana kad su joj rekli da je jedan mlađi od drugog i to tačno tri sedmice.

U svijetu je bilo samo 13 dokumentiranih slučajeva superfetacije prije nego što su se mali Noah i Rosalie rodili u rujnu prošle godine.

Rebecca je rekla da je njezina trudnoća bila preplavljena emocijama jer je osjećala da doktori gotovo pokušavaju dokazati da nešto nije u redu s manjim blizancem, jer je superfetacija vrlo neuobičajena.

Mama troje djece rekla je da su ona i partner Rhys Weaver saznali da čekaju bebu još u februaru prošle godine, prije prvog lockdowna UK u Velikoj Britaniji.

"Ponudili su mi rano snimanje, sa sedam sedmica, i Rhys je mogao doći na pregled jer su bolnice u tom trenutku još bile otvorene. Vidjeli smo našu malenu bebu. Bila je jako mala i rečeno nam je da čekamo jedno dijete. Nakon nekoliko sedmica obavila sam i ultrazvuk u 12. sedmici. Nažalost, Rhysu nije bilo dopušteno ući u bolnici jer je lockdown počeo", priča Rebecca.

Tada su joj rekli da očekuje blizance, ali dodala je da su stvari odjednom postale 'još nevjerojatnije', piše 24sata.hr.

"Bilo je vrlo očito da je jedan blizanac mnogo veći od drugog. Među njima je bila razlika u veličini od tri sedmice. Nisu mogli razumjeti što se događa i zašto je razlika u veličini tako velika. Nakon višestrukih pregleda, specijalist za blizance iz bolnice Bath Royal United došao je do zaključka da sam ponovno ovulirala. U osnovi sam zatrudnjela dok sam bila trudna", rekla je Rebecca.

Par je bio šokiran vijestima i Rebecca je priznala da je otišla kući i 'guglala' superfetaciju.

"Rekli su nam da je to vrlo, vrlo rijetko i otkrili smo da postoji samo nekolicina drugih priča. Naime u svijetu postoji samo 13 dokumentiranih slučajeva" dodala je.

Rebecca, koja već ima 14-godišnju kćer Summer iz prethodne veze, rekla je da je trudnoća postala zabrinjavajuća jer su neki doktori bili uvjereni da njihova dijagnoza superfetacije nije vjerojatna. Bili su zabrinuti da s manjom bebom nešto nije u redu ili se ne razvija pravilno.

"Bilo je to kao da su pokušavali dokazati da nešto nije u redu, bili su uvjereni da to nije superfetacija. Naš se svijet srušio, nisam uopće mogla uživati u trudnoći, sve stvari u kojima biste trebali uživati su nestale. Bilo je vrlo, vrlo zastrašujuće. Bio je to period stalnih uzrujavanja i padova. Kad nam je doktor rekao da ne misli da je to superfetacija, to nas je baš pogodilo", ispričala je.

U septembru su doktori primijetili da postoji problem s pupčanom vrpcom blizanaca, pa je Rebecca primljena na carski rez u 33. sedmici trudnoće. Blizanci su rođeni 17. septembra, piše 24sata.hr.

Noah je rođen s 2,1 kg, a Rosalie s 1,1. Bebe su prve dvije i po sedmice života provele odvojene jer je Noah boravio u bolnici Bath, a Rosalie je odvedena na posebnu njegu u Bristol, te su mama i tata morali dijeliti vrijeme između svoje dvije nove bebe u odvojenim gradovima.

Njihovi su roditelji izbjegavali pričati prijateljima i široj porodici o njihovom rođenju sve donedavno, kada su napokon postali sigurni da su bebe dobro. Rebecca sada dokumentira svoje blizance začete superfetacijom na svojoj Instagram stranici gdje dijeli slike i novosti o njima.

"Previše smo se bojali da bismo išta rekli, rekli smo svojoj bliskoj obitelji i bili smo vrlo oprezni samo zato što smo se bojali ako se što dogodi, ali ipak je nešto dobro izašlo iz 2020. godine. To je najčudnije čudo i zaista nevjerojatno što nam se dogodilo. Osjećam se jako sretnom", zaključila je mama Rebecca, a piše Mirror.