Pjesma godine

Bruno Mars je uvjerljivi pobjednik ovogodišnje dodjele američkih muzičkih nagrada Grammy, osvojivši nagrade u svim ključnim kategorijama uprkos dominaciji rap zvijezda Jay-Z-ja i Kendricka Lamara u nominacijama.

Ovaj R&B muzičar osvojio je nagradu za pjesmu godine "That's What I Like". U istoj kategoriji bili su nominovani i "Despacito" Luisa Fonsija, "4:44" Jay-Z-ja, "Issues" Julije Michaels i "1-800-273-8255" Alessije Care.
Marsov album "24K Magic" proglašen je albumom i snimkom godine, te najboljim R&B albumom. Time je Bruno Mars na ovogodišnjim Grammyjima osigurao prevlast R&B-ju u odnosu na hip-hop, čije su zvijezde Jay-Z i Kendrick Lamar uprkos većem broju nominacija ostale bez nagrada u ključnim kategorijama.
Lamarov album "DAMN" i singl "Humble" osvojili su ove godine pet nagrada uglavnom u kategoriji rap glazbe.
Jay-Z nije potvrdio svoju prvu nominaciju za album godine koju je izborio njegov "4:44".
Najboljim pop albumom proglašen je ove godine "Divide" Eda Sheerana a najboljim rock albumom "A Deeper Understanding" grupe The War on Drugs.
Najbolji alternativni album je "Sleep Well Beast" The Nationala, a najboljom novom umjetnicom članovi američke akademije diskografske umjetnosti proglasili su Alessiju Caru.
Tokom ceremonije crvenog tepiha mnogi muzičari su nosili ili držali bijele ruže u znak podrške jednakosti žena i njihovoj sigurnosti od seksualnog uznemiravanja, koju je izvedbom pjesme "Praying" na dodjeli posebno istaknula i Kesha.