Deveti tradicionalni susret dijaspore održan je 3. maja u Kölnu u Njemačkoj.

Pored brojnih posjetilaca iz Njemačke, Luxemburga, Belgije, Austrije i Holandije skupu su prisustvovale delagacije građanskih udruženja u dijaspori, zamjenik ministra u Vladi Republike Kosovo Ćerim Bajrami, književnik i historičar Sulejman Aličković i drugi.  
Skup je otvorio predsjednik udruženja Jupo Rastoder, a Ćerim Bajrami je govorio o važnim pitanjima vezanim za dijasporu i emigraciju sa centralnim temama vezanim za očuvanje identiteta i jačanja veza sa maticom, daljnja institucionalizacija dopunske nastave na maternjim jezicima u dijaspori kao i uključivanje dijaspore u društvene tokove. On je istakao i važnost predstojećeg popisa dijaspore, onih koji žive u dijaspori a vode porijeklo sa Kosova.
Sponzori ovog skupa bili su naš zemljak dr Mirsad Freiberg, vlasnik firme za obezbjeđenje Medienhuis Mont Blanc, Beli Taranis, Ramiz Stanković, vlasnik hotela Ada Bojana u Ulcinju, Tato Brcvak, predstavnik putne agencije Touring i brojni članovi udruženja Evropske Dijaspore Bošnjaka. 
Skup je protekao u dobrom redu o čemu je veoma profesionalno i diskretno, brinulo 15-očlano obezbjeđenje dr. Freiberga. Zahvaljujemo se svim posjetiocima, donatorima i brojnim saradnicima, a posebno našoj legendi, predsjedniku udruženja Jupu Rastoderu, pod čijom dirigentskom palicom je skup uspješno održan.
Faik Hodžić