Tokom posjete Gračanici

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Valjon Myrtezaj izjavio je danas da direktor takozvane Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić tokom posjete Gračanici nije poštovao dogovor o posjetama zvaničnika Beograda i Prištine i da je zbog toga vraćen u Srbiju.

On je kazao da je Đurić nakon posjete poslao poruke koje su bile suprotne izjavama ozbiljnih političara i da je zbog toga bio prinuđen da napusti Kosovo.

"Svi treba da znaju da Kosovom rukovode institucije Republike Kosovo, to prije svih treba da zna Đurić", rekao je Myrtezaj za radio Slobodna Evropa.

Mediji su javili da je policija Kosova sinoć zaustavila vozilo u kojem se nalazio Đurić, da su od njega zatražili da napusti Kosovo ili će u suprotnom biti prinuđeni da ga uhapse.

Akciji policije su se, prema navodima medija suprotstavili zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, dok je na licu mjesta došao i oficir za vezu Srbije na Kosovu Dejan Pavičević.

Policija Kosova je i ranije vraćala Đurića, ali i druge zvaničnike Srbije kada su nadležne institucije procjenile da je njihovo ponašanje suprotno sporazumu Beograda i Prištine.

Inače, dozvole za posjete srpskih zvaničnika Kosovu daje Ministarstvo inostranih poslova Kosova.