Malo nadahnuće

Ukoliko mislite kako vam je inteligencija koju posjedujete zadana rođenjem i razvojem u mladoj dobi te nepromjenjiva, varate se. Pamet svih nas itekako se može unaprijediti.

Biti pametniji nego što jeste može se postići dodatnim školovanjem, čitanjem velikog broja knjiga, ali i nekim sitnijim, manje zahtjevnim potezima koje možete činiti iz dana u dan, a koji ne zahtijevaju puno vremena kao ni energije.
Donosimo 10 ideja koje vas mogu nadahnuti na to što činiti kako biste svakog dana bili malo više pametniji.
1. Budite pametniji oko iskorištavanja vremena provedenog na internetu
Vrijeme provedeno na internetu možete iskoristiti puno kvalitetnije nego što je ono koje utrošite na objavljivanje postova po društvenim mrežama, kao i provjeravanja komentara i lajkova na istim. Internet je također prepun poučnih tekstova, kao i tečajeva za koje vam je potrebno svega nekoliko minuta dnevno.
2. Zapišite što ste naučili tog dana
To ne mora biti dugačak tekst. Dovoljno je svakog dana odvojiti nekoliko minuta kako biste na papir stavili stvari koje ste naučili tog dana. Ovaj princip definitivno obogaćuje vašu pamet. Učiteljica yoge, Claudia Azula Altucher, tvrdi kako je ovaj princip odličan te da bi tekst trebao sadržavati oko 400 riječi.
3. Sastavite listu učinjenog
Važni dijelovi inteligencije su samouvjerenost i sreća pa je važno da ih pojačavate ne tako što ćete na listu staviti stvari koje morate učiniti već one koje ste već ostvarili. 
4. Izvadite iz ormara društvene igre
Igre na ploči i puzzle nisu samo zabava već i odličan način da poboljšate rad mozga. Igrajte društvene igre (scrabble, šah, borba brodova, grad-država, čovječe ne ljuti se...) i rješavajte križaljke.
5. Okružite se pametnim prijateljima
Možete puno raditi na povećanju svoje pameti, ali najbolji i najučinkovitiji način je okružiti se ljudima koji su pametniji od vas. Krećite se u pametnom društvu i zapamtite - vaš IQ je prosjek IQ-a pet najbližih ljudi s kojima se najviše družite.
6. Puno čitajte
Čitanje se uvije smatralo odličnim 'gorivom' za moždane ćelije. Doduše, uvijek se raspravljalo o tome što čitati. Preporuka je - bilo što. Samo čitajte. I to puno.
7. Objasnite ostalima
'Ukoliko nešto ne možete jedostavno objasniti ljudima oko sebe, tada ni vi to niste dobro shvatili', rekao je Albert Einstein. I zaista je tako. Budite sigurni u ono što ste upravo naučili, a to možete zadržati u memoriji na jednostavan način - da isto pokušate objasniti ljudima oko sebe (naravno, onima koje to zanima). Radite na praksi da to objasnite što jednostavnije.
8. Radite nove stvari
Najbolji opis ovog principa je primjer Stevea Jobsa koji je u svojim mladim danima, nakon što je napustio fakultet, i dalje kodlazio na predavanja iz  kaligrafije. U to vrijeme ovo njegovo novo znanje nije se činilo važnim no do izražaja je došlo kasnije, prilikom dizajniranja prvog Maca. Zaključak: Nikad ne znate što će vam s vremenom koristiti.
9. Učite novi jezik
Ne morate upisati fakultet za ovo, pa čak ni tečaj. Možete ga učiti od doma i za to vam treba nekoliko minuta dnevno. Postoji mnogo stranica na internetu na kojima možete besplatno dobiti novo znanje o jezicima. Samo vam treba puno volje i ustrajnosti.
10. Uzmite nešto vremena za odmor od mentalnih simulacija
Ne iznenađuje činjenica kako je potrebno mozgu dati vremena za odmor, što znači neko vrijeme bez učenja novih stvari, kako bi preocesuirao ono što je naučio. To znači da je potrebno u jednom trenutku stati s učenjem i dobro razmisliti o naučenom. Provedite neko vrijeme samo razmišljajući.