24 učenika zatražilo medicinsku pomoć

24 učenika Gimnazije "Loyola" u Prizrenu zatražilo je medicinsku pomoć u četvrtak nakon pojave simptoma trovanja.

Učenici koji borave u internatu ove privatne škole bili su zbrinuti u Regionalnoj bolnici "Dr. Daut Mustafa" u Prizrenu na Infektivnom odjeljenju.

Generalni direktor bolnice, Afrim Avdaj rekao je za portal "kallxo.com" da od 24 učenika koji su zatražili pomoć, 10-ero je hospitalizirano zbog simptoma trovanja.

"Od 24 učenika koji su zatražili pomoć, 10-ero je hospitalizirano, dok je 14 drugih nakon kontrole pušteno kući i nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Deset učenika koji su zadržani boravili su 1 do 2 dana i nakon toga su pušteni kući sa poboljšanim zadravstvenim stanjem. Tokom pregleda učenici su rekli da imaju simptome trovanja, mučninu, povraćanje, groznicu", rekao je Avdaj.

S druge strane Sijeta Braha, zamjenik direktora Gimnazije "Loyola", odbila je komentirati događaj, rekavši da informacije mogu dobiti na osnovu obavještenja koje je ova ustanova izdala.

U ovom obavještenju se navodi da postoje osnovane sumnje trovanja izazvano hranom, a iz predostrožnosti škola je zatvorila internat na tri dana.

"Kako bi učenici lakše prebrodili ovu fazu i izvršilo se liječenje i potrebne analize, kao i sprečavanje širenja ove pojave na druge učenike, odlučili smo da privremeno zatvorimo internat i kantinu", navodi se u saopštenju.

Što se tiče tačne dijagnoze ili pak uzroka trovanja, Avdaj je rekao da su analize poslate na Institut za javno zdravlje, nakon čega se očekuju rezultati.