Izvrsna muzika i druženje mladih iz svih regiona Kosova ali i onih iz država u regionu obilježilo ovogodišnji najmasovniji muzički Festival i to peti po redu...

Hiljade mladih Kosovara, njihovih gostiju iz država u regionu te onih iz država Evropske Unije(EU) obilježilo je druženje na ovogodišnjem, petom  po redu, muzičkom Festivalu "NGOM-FEST" koji je oduševio ne samo pomenute goste već i naše sugrađane koji vole ovu vrstu muzike, a trajao je od šestog do devetog jula.  

Nastupilo je puno raznih bendova i poznatih DJ-jeva sa Kosova i onih iz inostranstva koji su, kako rekosmo, oduševili ljubitelje hip-hop i tehno-muzike, a koji je završen ovog vikenda.

U četvrtak su nastupili MC Kresha, Lyrical Son, DJ Driton kao specijalni gost, Malik, DJ Shotts i mnogi drugi. U petak su gostovali Shpat Deda, Full Stop, The Laser Rats, Ave Venus i dr. U subotu, zadnjeg dana Festivala gostovali su Toma-Panda i Pumio Space te Wigi.

Interesantna je čnijenica da se ovogodišnji muzički Festival "NGOM-FEST" organizovao u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, omladinu i sport i lokalnih vlasti kao i nekoliko albanskih NVO na lokaciji stare tvrđave Kaljaja, a ne kao ranijih godina na prostoru fudbalskog balona "Andra" na Marašu.

No, upravo je ta lokacija je odgovarala ljubiteljima te vrste muzike, ali nije odgovarala mnogim našim sugrađanima koji žive u tom dijelu grada jer, kako su naveli, nisu mogli spavati do ranih jutarnjih časova što navodi na činjenicu da će se, možda, već narednog ljeta potražiti neka nova lokacija za taj, sada već, veoma popularni muzički Festival za mlade Kosovare i njihove goste.

Dakle, nastupe poznatih i popularnih muzičara pratilo je noću od 23h pa do ranih jutarnjih sati mnogi omladinci i omladinke gdje se, osim albanskog, mogao čuti i engleski, njemački, bosanski, turski, srpski te mnogi drugi jezici što, samim tim, govori o popularnosti ovog muzičkog Festivala koji ima  sjajnu perspektivu kod ljubitelja te vrste muzike.

U gradu se na svakom ćošku osjetilo muzičko raspoloženje gdje se na Šadrvanu organizirala i prodaja majica, šorceva, kapa i mnogih drugih stvari vezanih za sam muzički Festival po vrlo povoljnim cijenama, a pored rijeke Bistrice organizirani  su i kampovi, odnosno šatori za spavanje gostiju gdje su oni oduševljeno prihvatili da budu dio  prirode, a još više dio muzičkog Festivala koji je već dostigao visok nivo posjećenosti što navodi, kako rekosmo, da će biti još popularniji u narednim godinama.

No najvažnija činjenica je vezana za samo druženje mladih te da, po riječima organizatora, nije bilo nijednog incidenta te da su mladi gosti i država u regionu te država EU prezadovoljni napustili naš stari grad sa željom da se ponovo vide sa svojim vršnjacima iz Prizrena već naredne godine.

Od mnogobrojnih sponzora ovogodišnjeg muzičkog Festivala "NGOM-FEST" izdvojićemo Z-mobile, Ministrastvo za Kulturu, Omladinu i Sport Vlade Kosova, KFC, Ilirija, Vertigo i mnoge  druge.

Vinetu Ganić