Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju Kosova Enver Hoxhaj i predsjednik TIKE, Musa Kalaklikay potpisali su juče u Prizrenu sporazum o finansisjkoj pomoći od strane ove turske državne organizacije u visini od 250 hiljada eura. Kako je pojasnio ministar Hoxhaj ta sredstva biće iskorišćena u tri sfere.

“Prvo Republika Turska će oformiti svoj prosvetni staf  koji će predavati na Univerzitetu u Prizrenu za nastavu na turskom i engleskom jeziku za sve ostale studente. Drugo Republika Turska će imenovati jednog eminentnog poroefsora u bordu univerziteta i treće zajedno ćemo raditi na renoviranju i pripremanju postojećih zgrada Edukativnog fakulteta i srednje ekonomske škole“, kazao je ministar Hoxhaj i podsjetio da je prvobitni cilj bio školovanje kadrova za tržište rada.
 
Univerzitet će po njegovim riječima biti više jezički pošto će se nastava izvoditi na albanskom, bosankom i turskom.
 
Istine radi, međutim, nastava će se, bar tako će biti ove godine ako se nešto međuvremenu ne promjeni, izvoditi samo na albanskom jeziku, a ne na pomenuta tri kako je prvobitno i bilo obećano.
 
Upitan da li će bar oni malobrojni Bošnajci i Turci koji su konkurisali i primljeni su na neki od pet postojećih smjerova, ali na albanskom da slušaju nastavu a odgovaraju na bosankom odnosno turskom, kako se ranije govorilo za Univerzitet u Prištini ministar Hoxhaj je kazao:
 
“To će zavisiti od profesora koji će predavati. Ono što mogu reći je to da će univerzitet biti moderan i to na albanskom, bosankom i turskom jeziku. Može se nastava slušati i odgovarati na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku.
 
Ministar Hoxhaj je ponovio da ove godine neće biti Edukativnog fakulteta na albanskom jeziku zbog toga što nije dobio akreditaciju.
 
Obećao je da će u toku naredne sedmice najvjerovatnije biti izabran rektor univerziteta u Prizrenu. Kazao je da je vladalo i vlada veliko interesovanje akademskog stafa za rad, ali da će o tome odlučiti rektor. S obzirom na trenutne kapacitete neće više  biti mjesta za povećan broj studenata. Radi se sa priapdnicima KFOR-a da se univerzitet premjesti na prostoru vojne kasarne.
 
Ovo je prvi puta da je minsitar Hoxhaj naveo ovu činejnicu pošto su o tome već u nekoliko navrata govorili njemacki generali.  
 
Predsjednik TIKE  Musa Kalaklikay obećao je dalju podršku Kosovu i predstavnicima kosovskih institucija u svim segmentima pa i vaspitno-obrazovnim kao što su činili i do sada.