REČANE, 22. jun 2009. - Direktorijat za obrazovanje SO Prizren sinoć je u restoranu „Vila“, u Župi nadomak Prizrena, upriličio zajedničku večeru za, oko, 1700 prosvjetnih radnika prizrenskog regiona u povodu završetka školske 2008-2009. godine.

Svečanoj večeri prisustvovali su, pored mnogih zvanica iz političkog, javnog i vjerskog života opštine, i premijer Kosova, Hashim Thaçi i dvojica ministara, Enver Hoxhaj, ministar Minsitarstva obrazovanja nauke i tehnologije Kosova (MONT) i Mahir Jagcilar, ministar Ministarstva za ambijent i prostorno planiranje.

Čestitajući prosvjetnim radnicima još jednu završenu školsku godinu u neovisnom Kosovu, premijer Thaçi je istakao edukaciju kao „važnu kariku kosovske države“:

„Mi ćemo nastaviti sa investicijama u obrazovanju, u izgradnji novih školskih zgrada, objekata. Ulaganja u školsku infrastrukturu doprinjeće jednom modernom, standarnom, obrazovanju kakvo poznaje demokratski svijet. Investiraćemo za naše učenike, za našu budućnost“, kazao je premijer Thaçi i dodao:

“Naša zemlja svakim danom doživljava uspjehe na ekonomskom i na međunarodnom planu. Ove je nedjleje državna delegacija  Republike Kosova u Woshingtonu potpisala sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom i Svijetskom bankom“.

 

Premijer Kosova je govorio i o investiranju u zdravstvenu i socijalnu zaštitu građana.

„Nastavljamo investirati za porast socijalne i zdravstevne sigurnosti svih naših građana. Investiraćemo za jednu bezbjednu sigurnost, za jednu modernu, suverenu i demokratsku zemlju. Investiraćemo u jednu tolerantnu i slobodnu državu“, kazao je premijer Kosova, dodavši da su neovosnost Kosova priznale najmoćnije zemlje, SAD i dobra većina europske Unije.