Prijem u čast obilježavanja desetogodišnjice nezavisnosti

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je na prijemu u čast obilježavanja desetogodišnjice nezavisnosti da Kosovo kao nezavisna i suverena država ima jasnu viziju za budućnost, da ta vizija nema alternativu i da je ona članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Na prijemu koji je organizovan u čast desetogodišnjice nezavisnosti govorili su predsjednik Hashim Thaçi, premijer Ramush Haradinaj i pomoćnik državnog sekretara odbrane SAD-a Robert Karem.
Predsednik Thaçi je istakao da Kosovo ima mnogo razloga da bude ponosno na desetogodišnjicu obeležavanja nezavisnosti, dodajući da je ovo zemlja koja po Ustavu garantuje ista prava svim zajednicama.
”Konsolidovali smo se kao država, sjeverni deo je integrisan i sa svim susjedima izgradili smo odlične odnose”, rekao je Thaçi i naveo da je Kosovo i sa Srbijom postiglo prvi sporazum o  normalizaciji odnosa i da nastavlja da radi u tom pravcu.
“Kosovo ima jasnu viziju za budućnost, a to su evroatlanske integracije i članstvo u UN”, naglasio je predsjednik Kosova.
Premijer Kosova Ramush Haradinaj čestitao je svim građanima desetogodišnjicu nezavisnosti, navodeći da Kosovo, koje pripada porodici demokratskih država, ne zaboravlja glavne odluke kojima je potrebna implementacija.
“Implementacija je uspjeh svih nas, a mi ćemo biti oprezni i odlučni da sprovedemo naša dostignuća, donete odluke i istovremeno ćemo pronaći rješenja za sva pitanja koja očekujemo", rekao je premijer Haradinaj.
Na prijemu je govorio i predstavnik SAD, Robert Karem pomoćnik sekretara odbrane koji je rekao da Kosovo ima moćnog saveznika u Sjedinjenim Državama. On je ohrabrio građane i institucije da nastave borbu protiv kriminala i korupcije i ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.
"Podstičemo građane na Kosovu i vlasti da nastave borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da podržavaju vladavinu zakona, kao i da se uzdrže od izjava koje bi mogle podstiču nasilje. To, takođe znači ratifikaciju sporazuma o razgraničenju, postizanje sveobuhvatnog sporazuma i normalizaciju odnosa sa Srbijom. Budućnost Kosova je u evroatlantskim integracijama", rekao je Karem.
Nakon obraćanja zvaničnika održan je koncert kosovske filharmonije. Prijemu u čast desetogodišnjice nezavisnosti prisustvovali su visoki predstavnici kosovskih institucija, ministri, zamenici ministara, predstavnici kulturnog i akademskog života, kao i ambasadori akreditovani na Kosovu.