'ZA SRBIJU JE OVO TERORIZAM'

Ubistvo Ivanovića, kojeg je međunarodna zajednica prihvatila kao jednog od umjerenijih srpskih političara na Kosovu, moglo bi dodatno zakomplicirati situaciju na Kosovu i u cijeloj regiji

U Sjevernoj Mitrovici je opsadno stanje zbog ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, a srpska delegacija zbog tog je čina odmah napustila Bruxelles, gdje su nakon 13 mjeseci stanke bili započeli pregovore s Albancima, prenosi hrvatski medij "100posto.hr".

Ubistvo Ivanovića, kojeg je međunarodna zajednica prihvatila kao jednog od umjerenijih srpskih političara na Kosovu, moglo bi dodatno zakomplicirati ionako problematične odnose Srba i Albanaca na Kosovu, ali i biti destabilizirajući faktor za cijelu regiju.

Vučić prijeti

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost zbog atentata na Ivanovića, a nakon nje i konferenciju za medije.

Ubijeni Oliver Ivanović

"Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizirani kriminal", kazao je Vučić i istaknuo kako ubojstvo Ivanovića neće proći nekažnjeno, a počinitelji će biti uhapšeni.

"Niko Srbiji neće dijeliti packe. Taj film nećete gledati", izjavio je Vučić.

Kosovo pod blokadom

Zbog potrage za ubicom ili ubicama cijeli sjeverni dio Mitrovice pod jakom je policijskom blokadom. Policijski očevid je u toku.

Ivanovića su izrešetali u 8.15 sati ispred prostorija njegove stranke Građanska inicijativa "Sloboda, demokratija, pravda" u Sjevernoj Mitrovici.

Direktor KBC Mitrovica dr. Milan Ivanović rekao je Blicu kako je Ivanović zadobio najmanje pet prostrijelnih rana u predjelu grudnog koša i da je, usprkos intenzivnoj reanimaciji, podlegao ozljedama.

Zaustavljeni pregovori Srba i Albanaca

U utorak se u Bruxellesu trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkom niovu nakon stanke od 13 mjeseci. Odmah nakon što se doznalo na atentat na Ivanovića, srpsko izaslanstvo napustilo je Bruxelles.

"Zbog žalosnog dogođaja, ubojstva Olivera Ivanovića, dijalog na tehničkoj razini je suspendiran", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. Istaknula je kako Europska unija osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića.

Mogherini je odmah nakon tog čina telefonski razgovarala s Vučićem i kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem.

'Izazvat će najveću krizu na Balkanu'

"Ubistvo Olivera Ivanovića ima potencijal izazvati najveću krizu na Balkanu od kraja Domovinskoga rata i NATO-vog bombardiranja Srbije", napisao je saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević na Twitteru.
 
Ubistvo Olivera Ivanovića ima potencijal izazvati najveću krizu na Balkanu od kraja Domovinskog rata, i NATOvog bombardiranja Srbije.

"Ivanović je implicitno optuživao Vučića za veze s kriminalnim miljeom na Kosovu, odnosno da preko njih utiče na destabilizaciju zemlje", dodao je Glavašević.