Zamjenik ministra spoljnih poslova

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Berisha prokomentarisao je napise u srpskim medijima o tome da Egipat razmišlja da povuče priznanje Kosova i kaže da u Prištini ne strahuju od toga, te dodaje da je Egipat ozbiljna država koja "ne pada na propagandu Beograda".

Berisha, naime, u izjavi za portal "Lajmi.net", smatra da je riječ o propagandi koju Beograd, tvrdi, sprovodi uoči 10. godišnjice nezavisnosti Kosova.

"Egipat je ozbiljna država, sa hiljadugodišnjom tradicijom i ne može da bude dio ove propagande", tvrdi Berisha.

I zvaničnici tog ministarstva kažu da nemaju informacije da bi Egipat mogao da povuče priznanje, prenosi RTK.

Egipat je, navodi RTK, priznao nezavisnost Kosova juna 2013. godine, kada je na čelu te zemlje bio Mohamed Mursi iz pokreta Muslimanska braća.

Ministar spoljnih poslova u to vrijeme, Enver Hoxhaj, rekao je da je obavještenje o priznavanju bilo objavljeno na zvaničnoj internet stranici egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Naime, Kairo je priznao Kosovo 26. juna 2013, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje s vlasti dotadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija. Odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Atija, koji je u isto vrijeme naglasio da Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom.

Ćorsokak u koji je, priznavanjem Kosova, Muslimansko bratstvo dovelo Egipat, na neki način je popravila aktuelna garnitura, jer do danas, ni poslije pet godina od priznavanja, nisu razvijeni ni diplomatski ni privredni odnosi Kaira s Prištinom, niti su otvorene ambasade.