Inicijativa poslanika o ukidanju zakona neće imati uspjeha

Realnost je da Kosovo ne može da ospori Zakon o specijalizovanim vijećima, jer je za tako nešto potrebna izmjena Ustava, izjavio je profesor Ustavnog prava Mazllum Baralliu, dodajući da poslanička inicijativa o ukidanju zakona neće imati uspjeha. S druge strane, analitičar Momčilo Trajković smatra da će bez obzira na Zakon o specijalnom sudu, doći do smjene političke elite na Kosovu.

Nakon što je krajem prošle godine 43-oje poslanika vladajućih stranaka pokrenulo inicijativu o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu, predsjednik parlamenta Kadri Veseli zaključuje da on, iako je štetan, mora biti formiran, jer, kako kaže, Kosovo nema snage da to zaustavi. Veselijeva izjava je za profesora ustavnog prava Mazlluma Baralliua odraz racionalnog stava, jer je u ovim oklnostima promjena Ustava Kosova nemoguća.

"Treba poštovati određene procedure i postupke, dakle mijenjati Ustav kao što je urađeno. Isti postupak je kada se ovakvi zakoni usvajaju, tako je i kada se u ovakvim prilikama nešto pokušava. Međutim, sada su se oni previše kasno, poslije tri godine, sjetili da opovrgnu to, međutim najvjerovatnije kako izgleda, neće biti moći, kako je rekao predsjednik Skupštine, odnosno snage institucija Kosova da do kraja 'izguraju' inicijativu poslanika Kosova", kaže Baralliu.

Momčilo Trajković sumnja da će institucije Kosova moći da opozovu Zakon o specijalom sudu. Međutim, bez obzira na ishod čitave situacije, Trajković je uvjeren da će doći do smjene političke elite Kosova.

"I da pristanu na sud i da pokušaju da ga eliminušu, oni nestaju sa scene i prosto se radujem tom procesu, jer ovaj narod treba sa svoje grbače da skine veliki teret, jer narod nije teret, teret je elita, ratnička elita koja sisa krv ovom narodu i zato očekujem od naroda glavnu podršku da Specijalni sud zavši svoj posao", dodaje Trajković.

Baralliu i Trajković su saglasni da Međunarodna zajednica neće dozvoliti Kosovu povratak u prošlost, dodajući da ne očekuju dalju eskalaciju situacije.

Povodom inicijative o ukidanju Specijalnog suda svakodnevno stižu reakcije domaće i strane javnosti.

Poslanica Samoopredjelenja Donika Kadaj-Bujupi je na Facebooku zatražila ostavku premijera Ramusha Haradinaja i kompletne vlade, dodajući da će od Specijalnog suda najviše štete imati Kosovo i da se on ne može ukiniti bez promjene Ustava, koje zavise od Srpske liste.

Oglasio se i Fond za humanitarno pravo, koji je saopštio da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda "potpuno neodmjeren i razočaravajući čin" koji bi, ukoliko uspije, "brutalno podrio" izgradnju vladavine prava na Kosovu.

Inicijativu za ukidanje Specijalnog suda kritikovao je i američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer, koji je upozorio da bi opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda imao ozbiljne posljedice po Kosovo.

Siniša Kostić, RTK2