Demantovao komandanta Vojske Srbije Ljubišu Dikovića

KFOR je demantovao komandanta Vojske Srbije Ljubišu Dikovića da na Kosovu može biti nereda.

Diković je prilikom posjete srpskim vojnicima na granici sa Kosovom rekao da je dobio informaciju od komandanta KFOR-a da se mogu pojaviti neredi na granici i unutar Kosova.

Međutim, portparol KFOR-a Vincenzo Grasso, nema pojma zašto je to general Diković izjavio dan ranije, izvještava Klan Kosova.

Prema misiji NATO-a, granice su bezbjedne i nema znakova tenzija.

"Situacija na Kosovu je mirna i stabilna i KFOR je, u slučaju bilo kakvog upozorenja, spreman da sprovede sve neophodne mjere kako bi Kosovo bilo bezbjedno", ključna je poruka KFOR-a u saopštenju dostavljenom medijima.

Oglasili su se nakon što je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, saopštio da je u razgovoru sa komandantom KFOR-a došao do "određenih informacija" da u kopnenoj bezbjednosti "može doći do ugrožavanja bezbjednosti", kao i na prostoru Kosova. Iz KFOR-a nisu niti potvrdili, niti demantovali Dikovićeve navode. U nastavku prenosimo saopštenje u cjelosti.

"U vezi sa izvještajima albanskih i srpskih medija o navodnim informacijama koje je KFOR pružio srpskim vojnim vlastima, KFOR ocjenjuje da je situacija na Kosovu mirna i stabilna. KFOR nastavlja da djeluje kako bi obezbjedio sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja na cijelom Kosovu.

KFOR, u okviru svog mandata, održava bliske odnose i čestu razmjenu informacija sa institucijama na Kosovu, u Srbiji, susjednim zemljama i međunarodnim organizacijama, stoga u prisustvu bilo kakvog upozorenja koje bi moglo uticati na bezbjednosnu situaciju, KFOR je spreman da usvoji sve neophodne mjere kako bi Kosovo bilo bezbjedno, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i EULEX-om, u korist svakog građanina koji živi na Kosovu".