Odluka osnovnog suda u Prizrenu

Specijalni tužilac za ratne zločine Elez Blakaj proširio je istragu koja se do sada vodila protiv Bogdana Mitrovića iz sela Sopina, opština Suva Reka, na još sedam lica od kojih je jedan Albanac. Osnovni sud u Prizrenu usvojio je ovaj prijedlog, sa razlogom da to zahtjeva složenost postupka, kao i dosadašnji rezultati istrage.

Ovo je Radiju Kontakt plus potvrdio advokat Dejan A. Vasićkoji je ocjenio da je čudno to što specijalni tužilac postupa na ovaj način, obzirom da se sav postupak odvija po osnovu iskaza jednog svjedoka i to povjerenika za povratak Opštine Suva Reka, gospodina Gjeladina Sadikaja, čije riječi su, kako je ocjenio, u potpunosti negirane iskazima drugih svjedoka Specijalnog tužilaštva pa je njegov kredibilitet doveden u ozbiljnu sumnju.

"U svojoj žalbi sam na tižiočev predlog da se o ratnim događajima u Suvoj Reci zatraži asistencija Tribunala za razne zločine u Hagu naveo da bi potrebnije bilo naći prethodne izjave koje je gospodin Sadikaj davao ovde na Kosovu, a iz kojih će se videti da je gospodin Mitrović prvi put pomenut tek sada, 18 godina nakon rata. Smatram da je ovo proširenje istrage samo kupovina vremena Specijalnog tužilaštva koje je u svojoj istrazi došlo u ćorsokak,”- naveo je Vasić koji je branilac osumnjičenog Mitrovića.

Sedamdesetčetvorogodišnji Mitrović iz Sopine, uhapšen je krajem avgusta tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu kod Suve Reke.

Kosovska policija je akciju izvela po okončanju liturgije u porušenoj pravoslavnoj crkvi i nakon što su raseljeni obišli svoja napuštena imanja u Mušutištu.

Na izlasku iz Suve Reke, specijalci sa fantomkama izveli su Bogdana Mitrovića iz autobusa.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Mitrovića 18. jula ove godine, zbog, kako je navelo, krivičnog djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".