Najviše u Prištini i Prizrenu

Za prvih devet mjeseci ove godine, kod 1278 stanovnika Kosova je dijagnostikovan rak. Ovo je najveći broj za 363 slučaja. Ovako je rekao direktor Klinike za onkologiju, Ekrem Hyseni. Međutim, prošle godine na Kosovu bilo je 2.514 stanovnika Kosova kod kojih su dijagnostikovana maligna oboljenja.

Agencija za statistiku Kosova je ovih dana objavila zdravstveni izvještaj za 2016. godinu, u kojem su navedeni gradovi u kojima ima najvećeg broja stanovnika Kosova kod kojih su dijagnostikovane maligne bolesti.



Prema izveštaju, opština koja ima najviše slučajeva je opština Priština sa 354 pacijenta prijavljenih zdravstvenim ustanovama u zemlji. Prizren je rangiran kao druga opština sa najvećim brojem oboljelih od kancera - 151. Peć sa 141 slučajem. Đakovica sa 135 slučajeva. U Uroševcu prošle godine je dijagnostifikovano 128 slučajeva sa malignim bolestima. U Mitrovici je 105 slučajeva. Gnjilane 100.

U međuvremenu, u Juniku, Elez Hanu, Novom Brdu i Orahovcu je zabilježen najmanji broj oboljelih ovim vrstama bolesti. Broj ljudi sa malignim bolestima je znatno niži nego u drugim opštinama.

U Novom Brdu tokom cijele godine je oboljelo 3 građana, dok je u Juniku kod 7 građana je dijagnozirana ova bolest.