14 britanskih vojnika dalo svoj život za mir na Kosovu

Povodom Dana sjećanja na britanske vojnike stradale u Prvom svjetskom ratu, u Prištini je održana ceremonija polaganja vjenca i odana počast vojnicima Velike Britanije poginulim nakon dolaska KFOR-a na Kosovo.

Počast za vojnike Velike Britanije koji su stradali na Kosovu organizovala je ambasada ove zemlje. Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairí O'Connell je izjavio da nikada ne treba zaboraviti cijenu rata, kao ni da je 14 britanskih vojnika dalo svoj život da bi Kosovo spoznalo mir.

"Njihova žrtva je najjača, neraskidiva veza između naših zemalja. Danas se sjećamo pripadnika KFOR-a koji su pali za svoj narod. Uspomene će doneti malo utjehe onima koji tuguju za svojim najmilijima. Nikada ne zaboravite strašnu cijenu rata i posvetite se ostvarivanju mira. Nikada ne treba zaboraviti da se mir gradio na velikim žrtvama onih koji su za njega dali svoj život", kazao je Ruairí O'Connell, ambasador Velike Britanije na Kosovu.

Vjenac na spomenik stradalim vojnicima je položio i predsjednik Hashim Thaçi i naglasio da će Kosovo uvijek biti zahvalno Velikoj Britaniji.

"Država Kosovo, njegove institucije, ja kao predsjednik i narod uvijek će biti zahvalni Velikoj Britaniji na stalnoj podršci. Uvijek ćemo biti ponizni pred žrtvama ovih britanskih muškaraca i žena, i zahvalni na predanoj podršci Kosovu, očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu zapadnog Balkana", rekao je Hashim Thaçi.

Počast poginulim britanksim vojnicima odali su i premijer Kosova, ministar BSK-a, ambasador SAD-a i mnogi drugi. Komemorativna služba održana je kod spomenika palim vojnicima, koji je premješten iz štaba KFOR-a na trg u Prištini.

Kristina Petrović, RTK2