Prijave se podnose putem elektronske pošte

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu pozvao je advokate da se upišu u imenik branilaca i zastupnika žrtava, kako bi branili optužene ili zastupali žrtve u procesima koji će se odvijati pred ovim sudom. Prijave se podnose putem elektronske pošte.

Direktivu koja branioce i zastupnike poziva da se upišu u registar usvojila je sekretarka suda dr Fidelma Donlon, a po odobrenju predsjednice suda, sudije Ekaterine Trendafilove.

Direktiva je objavljena i na Internet stranici suda, što znači da je već stupila na snagu. U njoj su navedeni uslovi za upis u imenik branilaca i zastupnika i, između ostalog, predviđa da branioci i zastupnici imaju najmanje 10 godina iskustva, da nisu osuđivani, kao i da znaju jedan od pet zvaničnih jezika specijalnog vijeća.

"Radi zastupanja osumnjičenih, optuženih ili grupe žrtava, sekretar može da imenuje i dodjeli samo branioce i zastupnike koji ispunjavaju uslove za upis u imenik branilaca i zastupnika," dodaje se u saopštenju ovog suda.

Specijalni sud baviće se navodnim ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na Kosovu-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu, a sudski procesi vodiće se u Hagu. Za glavnog tužioca tužilaštva ovog suda imenovan je decembra 2014. David Swendeman.

Prijave za upis u:

- Imenik specijalizovanih branilaca - podnose se Službi odbrane Sekretarijata Specijalizovanih veća na defenceoffice@scp-ks.org
- Imenik zastupnika žrtava - podnose se Službi za učešće žrtava Sekretarijata Specijalizovanih veća na vpo@scp-ks.org
Prijavni obrazac i Uputstvo za podnosioce prijave za upis u imenik branilaca i zastupnika dostupni su na Internet stranici suda.


|Izvor: KoSSev|