Parada ponosa 10. oktobra

10. oktobra će se obilježiti prva Parada ponosa LGBT zajednice i simpatizera na Kosovu, koja će započeti na trgu "Skenderbeg", a završiti na trgu "Zahir Pajaziti".

Nakon tri marša, ovo će biti prva godina da će se održati Parada ponosa koja će početi u 11:30 na trgu "Skenderbeg", a okončati na trgu "Zahir Pajaziti". Nakon završetka parade biće održan razgovor o događaju i završiti se kratkim koncertom.

Moto Nedjelje ponosa za ovu godinu je: "U ime Ljubavi". Ovaj moto ima za cilj podizanje svijesti građana da se pokaže da LGBT zajednice, kao i društvo u cjelini može da voli i bude zaljubljeno, kao i uklanjanje predrasuda koje kosovsko društvo ima za zajednicu. Također, pozivaju se nadležne institucije da se više uključe u implementaciju zakona, strategija za sprečavanje nasilja nad LGBT zajednicom i pružanje usluga za zaštitu i dobrobit žrtava.

U studiji koju je sproveo Nacionalni demokratski institut - NDI "Istraživanja javnog mnijenja za LGBT zajednicu u zemljama Zapadnog Balkana", čini se da je Kosovo najhomofobičnija zemlja u regionu, gdje su osobe iz ove zajednice diskriminirani u svim oblastima života. Pozivaju se svi građane Kosova da se pridruže Paradi ponosa i da postane glasnija, tako da naše društvo bude tolerantno i prihvati različitosti i i ljubav.

GazetaExpress