Srbija sprovela etničko čišćenje

Zamjenik premijera Kosova, Enver Hoxhaj, izjavio je na konferenciji za medije da se slučaj Kosova ne treba upoređivati sa slučajem Katalonije, jer "nam je poznato da je Srbija sprovela etničko čišćenje".

Hoxhaj je rekao da je prvih godina 90-ih Kosovo bilo dio jugoslovenske federacije, kao federalna jedinica, dodajući da je tadašnji režim imao podršku sadašnjeg predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je, prema Hoxhajevom mišljenju, bio drugi čovjek u Srpskoj radikalnoj stranci i njenog šefa - Šešelja.

"Devedesetih godina prošlog vijeka postojala je nezavisna politička stvarnost Kosova, referendum na koji smo izašli. Srbija je sprovodila politiku etničkog čišćenja," rekao je Hoxhaj, piše "Gazetaexpress" prenosi portal "Kossev.info".

Hoxhaj je rekao da je u godinama kada je Kosovo bilo dio jugoslovenske federacije, a koje je postalo nezavisno prije nekoliko godina - nijedna druga zemlja u Evropi nije imala takvu realnost, u posljednjih 30-40 godina.

"Jugoslavija je bila multinacionalna država u kojoj je multinacionalnu državnu nezavisnost prvobitno dobila Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna, Crna Gora u 2006. i na Kosovu 2008. godine. Ovo je jedan kontekst - vremenski, pravni, politički i etnički kontekst, ali i jedna politika etničkog čišćenja koje je Srbija sprovodila u to vrijeme", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je rekao da ne treba "upoređivati jabuke i kruške, da to radi Aleksandar Vučić, koji je bio gospodar Miloševićeve propagande", ali i Ivica Dačić, koji je bio portparol, tako da je "apsurdno slušati one koji o Kosovu govore".

Na kraju, zamjenik premijera Kosova, Enver Hoxhaj, rekao je da je premijerka Srbije, Ana Brnabić, tehničko osoblje u srpskoj vladi i da njene izjave "ne ostavljaju na nas utisak, tako da ono što ona piše Evropskoj komisiji o nama - nema nikakvu težinu".