Dinamika i kredibilitet

Predsjednik Hashim Thaçi izjavio je da je potpredsjednik SAD Mike Pence obećao da će se SAD direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

"Došlo je vrijeme za direktno uključivanje SAD u dijalog Kosova i Srbije. Potpredsjednik Pence je potvrdio posvećenost i angažovanost Bijele kuće u ovom značajnom procesu", rekao je Thaçi za RTK.
Prema Thaçijevom mišljenju, ovo angažovanje SAD će dati nov značaj, dinamiku i kredibilitet uspješnom zaključenju razgovora. 
On je objasnio da je sa Penceom razgovarao o tri pitanja, od kojih je glavna tema bilo formiranje kosovske vojske koje će se, prema njegovim riječima, desiti ove godine. 
Prvo pitanje je, kako je kazao, bilo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao finalnoj fazi ovog procesa sa historijskim sporazumom o normalizaciji i pomirenju uz vodeću ulogu EU. 
"Potpredsjednik Pence je još jednom potvrdio američku poziciju da Kosovo kao suverena zemlja ima pravo da formira oružane snage i potvrdio da će te nove snage Kosova biti moderne i multietničke, sa NATO standardima. Sve obaveze i odgovornosti će biti ispunjeni ove godine i oružane snage Kosova će biti stvorene", rekao je Thaçi. 
On je takođe naveo da američka administracija traži od Kosova da riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom što prije.