Predsjednik Samostalne liberalne stranke

Predsjednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović je u intervjuu za beogradski list "Danas" na pitanje kako komentariše inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju šireg dijaloga o Kosovu, odgovorio da je "dijalog uvijek dobar i potreban, ali da smatra da je on morao da počne mnogo ranije."

"Plašim se da smo dovedeni pred svršen čin i da sad treba da podjelimo odgovornost za nešto što će se dešavati u budućnosti. Mislim da su Srbi sa Kosova morali da budu uključeni prije svega i u Briselski dijalog, jer smatram da je mnogo toga izgubljeno i propušteno time što tamo nije bilo kosovskih Srba koji prije svega znaju šta su naši životni problemi",rekao je Petrović. Kada je riječ o formiranju ZSO, Petrović nije optimista.

"Nisam baš siguran da bi trebalo da se Srbi previše raduju toj ZSO, jer mi ne znamo šta ćemo njome dobiti, a šta izgubiti. Mi još ne znamo koja su ovlašćenja ZSO, jer imamo dva dijametralno suprotna tumačenja Beograda i Prištine o njenim ovlašćenjima. Mislim da je prije svega trebalo da dođe do objašnjenja koja će biti ovlašćenja ZSO, pa tek onda da se priča o njenom formiranju. Najgore je što se o toj istoj Zajednici srpskih opština najviše priča za vrijeme predizbornih kampanja",dodao je lider SLS-a.

Petrović kaže i da bi svaka podjela Kosova samo štetila Srbima.

"Ne znam kako bi to Dačić djelio Kosovo, jer ako misli da sjever Kosova pripadne Srbiji, a južno od Ibra Kosovu, onda je to suludo iz nekoliko razloga. Prvo, duplo više Srba živi južno od Ibra; Drugo, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Arhangeli i sve što je srpsko i vrijedno u kulturnom, duhovnom i bilo kom drugom smislu, nalazi se južno od Ibra. Treći razlog je taj što svako mijenjanje granica na Kosovu dovodi do sukoba. Kosovo četiri godine ne može da izglasa sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom jer neki tvrde da je time oštećeno za stotinak hektara, pa je neozbiljno misliti da će Albanci lako odustati od sjevera Kosova. Ukoliko bi do podjele došlo, ko bi onda mogao da spriječi Kosovo da se ujedini sa Albanijom i zato mislim da je to nemoguće i neizvodljivo, kada su u pitanju srpski i kosovski interesi",rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o formiranju institucija, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, koji su održani u junu ove godine, Petrović kaže:

"Mislim da su novi izbori posljednja mogućnost, ali ništa nije nemoguće. Očekujem da će koalicija PAN ove nedjelje mnogo više raditi na obezbjeđivanju većine nego što je bio slučaj do sada i da će se samim tim izbjeći nova politička kriza."

On je dodao da očekuje da se nada da će njegova Samostalna liberalna stranka u institucijama biti zastupljena podjednako kao i Srpska lista, ali i ostale manjinske partije koje su osvojile mjesto u kosovskom parlamentu.