Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu David Schwendiman

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu (puni naziv Specijalizovana vijeća i specijalizovano tužilaštvo) za sedam dana biće spremno za sudski rad i vođenje sudskih postupaka, saznaje RSE.

To nakon što je u srijedu u sjedištu suda u Hagu utvrđeno da su devet od ranije spornih pravila usklađena sa Ustavom Kosova. Sada zavisi od Specijalizovanog tužilaštva kada će pokrenuti postupke i podignuti optužnice.
Pravila koja su bila u suprotnosti sa kosovskim Ustavom ticala su se odsustva sudija, osnovama specijalnih istražnih mjera, pretresa i zaplijene od strane specijalnog tužilaca, stručnog ispitivanja, pritvora te statusa oslobođene osobe.
Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dick Marty.
Aprila 2017. je ocijenjeno da devet od 208 pravila ključnog dokumenta za sudske procese, Pravilnika o postupku i dokazima, nisu bila u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, te je u međuvremenu došlo do njihovih izmjena i dopuna.
Pravilnik o postupku i dokazima usvojen je marta 2017. na plenarnoj sjednici međunarodnih sudija ovog suda nakon čeka je uslijedilo utvrđivanje ustavnosti ovog dokumenta.
Ovaj dokument naglasak stavlja na zaštitu svjedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svjedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim vijećima.