Stranke predložile 22. oktobar

Predsjednik države, Hashim Thaçi, okupio je predstavnike političkih partija na konsultativnom sastanku za određivanje datuma lokalnih izbora u zemlji.

Thaçi je rekao da za određivanje datuma izbora treba uzeti u obzir sve faktore, piše "Klan Kosova", prenosi "Kossev.info".

"U zakonom propisanim smo granicama za predviđeni datum lokalnih izbora i u određivanju datuma treba da se razmotre svi faktori koji utiču na opštu dobrobit."

"CIK je izrazio spremnost da organizuje izbore i obezbjedi njihovo održavanje."

Predsjednik je rekao da će u narednim danima objaviti datum lokalnih izbora, rekavši da Kosovo još jednom pokazuje da zna kako dobro da organizuje izbore.

"U narednim danima objavićemo datum izbora, uzimajući u obzir prijedloge".

"Mi na Kosovu imamo tradiciju slobodnih izbora, to je posvjedočeno na izborima 11. juna. I to treba da dokažemo na predstojećim izborima."

Klan: Predložen datum - 22. oktobar

Agim Bahtiri iz AKR-a i Ismail Kurteshi iz Samoopredjeljenja složili su se da datum održavanja lokalnih izbora bude 22. oktobar.

"Želimo da datum lokalnih izbora bude 22. oktobar".

Ovaj datum su takođe podržali i predstavnici političkih partija LDK-a i AAK i Inicijative.

Predsjednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka, rekla je da je CIK spreman da organizuje lokalne izbore.

"U zakonskim rokovima smo za određivanje datuma lokalnih izbora. CIK, kao što znate, ima ustavnu obavezu da održi izbore. Mi smo organizovali prijevremene parlamentarne izbore uspješno, za šta se zahvaljujem građanima, političkim strankama i svim učesnicima na ovim izborima".