615.000 osoba više od ukupnog broja

Prema popisu stanovništva, na Kosovu zvanično živi 1,7 miliona ljudi, a pravo glasa imaće 1,9 miliona registrovanih birača, piše danas dnevnik "Zëri" i navodi ocjene predstavnika pojedinih stranaka, koji tvrde da je na biračkom spisku 615.000 osoba više od ukupnog broja glasača.

Na biračkom spisku Kosova se nalazi 1,9 miliona imena iako Kosovo ima samo 1,7 miliona stanovnika, piše danas dnevnik "Zëri", pozivajući se na podatke Centralne izborne komisije u Prištini.

Veći broj birača u odnosu na broj stanovnika posljedica je neažuriranja biračkih spikova od 1999. godine, mada predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka tvrdi da nema neregularnosti, jer su u biračkim spiskovima osobe sa pravom glasa.

"Ovo je pitanje o kojem se raspravlja na svim izborima, ali su među biračima svi oni koji su registrovani u matičnim knjigama. U spiskove je uključena i dijaspora i svi građani koji su registrovani, oni imaju pravo da glasaju", rekla je Daka.

Predstavnik pokreta "Samoopredjeljenje" u posljednjem sazivu skupštine Mytaher Haskuka kaže, međutim, da jednostavna računica pokazuje da je na izbornim listama 615.000 ljudi više u odnosu na broj stanovnika.