Odluka MUP-a Kosova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova donelo je prošle nedjelje odluku da sva vozila koja imaju privremene kosovske tablice na osnovu Admiministrativnog uputstva tog ministarstva iz 2012. godine o registraciji vozila sa tablica bivše Savezne Republike Jugoslavije, mogu dobiti obične tablice Republike Kosova: RKS ili KS.

Prilikom preregistracije vozila vlasnik mora da ima kosovsku ličnu kartu.
 
To je rezultat dogovora o finalizaciji sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine postignutog u Briselu 14. septembra 2016. godine.
 
"Nije dozvoljena promjena vlasnika za registrovana vozila. Promjena vlasnika se može izvršiti tek nakon ispunjavanja carinskih obaveza", navedeno je u odluci MUP-a Kosova.
 
Za sprovođenje ove odluke, koja važi od 21. aprila do 1. septembra 2017. godine, nadležna je Asocijacija za civilnu registraciju.
 
Ova vijest je najviše obradovala vlasnike motornih vozila iz opština u regionu Gnjilana, jer je većina vozila sa RP tablicama, oko 1.200.
 
Do sada su vlasnici vozila sa RP tablicama prilikom prelaska granične linije morali da imaju zeleni karton koji košta 40 eura godišnje, i još da plate po oko 5 eura za probne tablice na dvomjesečnom nivou.

kossev.info