Transport robe iz dijaspore

Kosovska dijaspora šalje puno pomoći porodicama na Kosovu, ali i za druge porodice kojima je pomoć potrebna i koje su u teškom stanju. Ali sa Kosova šalju namještaj, kuhinje i ručne radove.

Velika je potražnja i za odjeću, a od nedavno se za Švicarsku najviše šalju vozila i obrnuto.

Organizator transportar "Abedini transport", Elvir Shantiri u intervjuu za "albinfo.ch" govori o zahtjevima Kosovara za slanje određenih potreba u Švicarskoj, ali i slanje robe iz dijaspore za Kosovo.

Elvir na početku govori o tome šta se sa Kosova šalje u Švicarskoj.

"Zahtjevi su veliki, a mi pokrivamo sve. Iz domovine se najviše šalju kosovski proizvodi, ili ručni radovi, kao što su namještaj, kuhinje i druge stvari ručne izrade, ali imamo i druge vrste zahtjeva", rekao je on.

Shantiri dalje dodaje koji su zahtjevi Kosovara u Švicarskoj kada je riječ o robi koji žele poslati na Kosovo.

"I oni biraju namještaj ili kuhinje kada ima akcija u Švicarskoj, i kasnije ih šalju na Kosovo. Većina Kosovara ima kuće na Kosovu i normalno je da kada nabave namještaj po akcijskim cijenama u Švicarskoj, oni to uzmu i šalju na Kosovo", rekao je on.

"Doprinos kosovske dijaspore je ogroman. Oni šalju veliku pomoć na Kosovo. Šalju pomoć njihovim porodicama, ali i humanitarnu pomoć, pomoć porodicama u nevolji", dodao je on.

Prema njegovim riječima, nedavno su počeli i sa transportom vozila.

On govori o zanimljivoj činjenici.

"Cijena carine na Kosovu je veoma velika. Računajući ukupno i PDV, onda se ukupno plaća 29 posto, dok je u Švicarskoj taj iznos simboličan, 8 posto."

Njegov jedini prigovor je da ponekad transportuju stvari koje su zabranjene.

"Često stavljaju cigarete, meso ili sudžuk", kaže Elvir Shantiri.