Potrebna žrtvama, ali i generacijama koje dolaze

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da je pravda prvi uslov mira na Kosovu i u regionu.

"Prvi uslov jeste pravda. Pravda je potrebna žrtvama, ali i generacijama koje dolaze. Ali, pravda je potrebna i onima u čije ime su se činili zločini, kako bi se distancirali od zločinaca. Dakle, na početku mog mandata kao predsjednika ja sam apelovao na Kancelariju glavnog državnog tužioca da se što više angažuju na otkrivanju i kažnjavanju onih koji su činili ratne zločine na Kosovu", rekao je Thaçi.

Na tribini koju je organizovala ambasada Finske "Kosovo i Finska zajedno grade budućnost: Posredovanje mira, upravljanje krizama i Ahtisarijev plan - put naprijed", Thaçi je uspostavljanje pravde ocjenio kao prvi korak prema izliječenju ratnih rana, dok je kao drugu aktivnost koju je preduzeo u tom pravcu osnivanje Komisije za istinu i pomirenje.

"Treba da se zatvori poglavlje prošlosti i da se otvori novo poglavlje, za novu budućnost. Pravdu treba da slijedi istina i pomirenje", rekao je predsjednik.

Prema njemu, saznanja o mukama jednih i drugih omogućiće da obje strane još više shvate značaj izgradnje stabilnog mira na Kosovu.

Druga tačka za izgradnju stabilnog mira u regionu, prema predsjedniku, jeste regionalna saradnja i izgradnja dobrosusjedskih odnosa.

"Nastavljam da promovišem regionalni dijalog kako bi se izgradio stabilan mir u regionu. Sjeo sam za sto sa ljudima koji su prije dvije decenije tražili da me ubiju samo zato što sam tražio ravnopravnost za moj narod. Nije to laka odluka, ali je pravična", dodao je on.

Thaçi je kazao da je Kosovo od 2013. godine uspostavilo proces dijaloga sa Srbijom koji je, uz sve izazove i zastoje sa kojima se suočava, instrument za rješavanje svakog međusobnog nesporazuma ili sukoba.

"Poslije sticanja slobode i izgradnje države, treba da utemeljimo mir i ravnopravnost na Kosovu i u našem regionu. Prirodan korak za to jeste učlanjenje čitavog regiona u NATO i EU", rekao je Thaçi.