Preduzelo efikasne mjere

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj je izjavio da je Kosovo opredjeljeno da doprinosi globalnoj i evropskoj bezbjednosti. To je saopštilo njegovo ministarstvo.

Hoxhaj je u Vašingtonu, na godišnjem sastanku ministara koalicije koja se bori protiv Islamske države, rekao da je Kosovo preduzelo efikasne mjere za predupređenje i borbu protiv terorizma i vjerskog ekstremizma i za onemogućavanje građana Kosova da se pridruže terorističkim organizacijama.

"Kao najmlađa država Evrope, Kosovo je ponosno što je dio globalne koalicije protiv ISSIS-a od prvog dana njenog osnivanja. Istovremeno, Kosovo je primjer u regionu po predupređenju nasilnog ekstremizma u Jugoističnoj Evropi. Mi ostajemo opredjeljeni da doprinosimo globalnoj i evropskoj bezbjednosti", rekao je Hoxhaj.

On se tokom vašingtonskog sastanka sastao s novim državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, i zahvalio mu za "neprestanu američku podršku Kosovu" ističući i odlične odnose.

Hoxhaj je imao susrete i s ministrima spoljnih poslova Kipra, Poljske, Austrije, Holandije, Češke, Norveške, Avganistana, Malejzije, Singapura i drugima, od kojih je zatražio podršku za prijem Kosova u međunarodne organizacije, priznanje nezavinsosti Kosova i proširenje bilateralne saradnje u mnogim oblastima, kaže se u saopštenju.

Tokom službene posjete SAD, Hoxhaj je imao i sastanke s kongresmenima i senatorima, i sa visokim zvaničnicima State departmenta.