Izvori lista Zëri

Zakon o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova biće na dnevnom redu sjednice Skupštine Kosova u aprilu, odmah poslije predsjedničkih izbora u Srbiji, piše dnevnik Zëri.

Pozivajući se na neimenovane izvore dnevnik piše da se insistira da zakon ne bude na dnevnom redu Skupštine prije predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je najozbiljniji kandidat za predsjednika sadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Vučić se oštro suprostavio prijedlogu predsjednika Kosova Hashima Thaçija da BSK dobije funkcije vojske.

SAD i NATO su naveli da je pravo institucija Kosova da odluče o novom mandatu, ali su zatražili da se BSK transformiše izmjenama i dopunama Ustava Kosova, odnosno amandmanima na Ustav.

Međutim, ustavne izmjene su nemoguće zbog suprotstavljanja Srpske liste promjeni mandata BSK, pošto je za usvajanje izmjena i dopuna Ustava potrebna dvotrećinska većina svih 120 poslanika Skupštine Kosova i dvotrećinska većina od 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Zvaničnici Kosova nisu htjeli da govore kada će se prijedlog zakona naći na dnevnom redu Skupštine, niti da li je razmatranje i usvajanje zakona povezano sa predsjedničkim izborima u Srbiji.