Advokat Arijanit Koci dobio ovlašćenje

Advokat Arijanit Koci objavio je da ga je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, koga Srbija tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu i 1998. i 1999. godine, ovlastio da podnese tužbu protiv Srpske liste za, kako navodi, klevetu i uvredu.

Koci je na svom Facebook profilu objavio da ga je Haradinaj ovlastio da u njegovo ime podnese tužbu, jer, kako je rekao, želi da „klevete i uvrede izađu iz političkog polja i pomjere se tamo gdje im je i mjesto – na sud”.

Ranije šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova u kosovskoj skupštini Palë Lekaj saopštio je da bi poslanike Srpske liste, koje naziva „grupom razbojnika obučenom u odjela političara”, trebalo izbaciti iz kosovske vlade.

Lekaj je razlog za proglašenje predstavnika Srpske liste „nepoželjnim” našao u njihovom saopštenju od petka, na vijest da bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić priželjkuje slobodu za lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, kojeg Srbija tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Prema Lekaju, poslanici Srpske liste su „destruktivna grupa” koja ima „političke učitelje” u Beogradu, a za Mesića kaže da „dolazi iz zemlje koja jasno razumije ko je Srbija i šta je ona u stanju da uradi kako bi stanje u regionu održala napetim”.

Srpska lista saopštila je u petak da bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, priželjkujući slobodu za lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, pokazuje pravo lice pokreta čiji je dio.

„Mesić se pridružio listi albanskih lobista, koji su za krvavi novac, stečen trgovinom narkoticima i ljudskim organima, spremni da učine sve, čak i da ratne zločince nazivaju svojim prijateljima. Mesićeva politička karijera je velika historija beščašća i ne čudi što je upravo on požurio da popuni svoj penzioni fond prljavim albanskim novcem”, navodi se u saopštenju.

„U trenutku kada u Vukovaru ponovo srpskom narodu prete šovinističkim porukama, Mesić je ovim uputio opasnu i nimalo ospokojavajuću poruku našem narodu i još jednom pokazao da nije sposoban da pokaže makar minimum poštovanja za srpske žrtve i žrtve rata uopšte”, saopšteno je iz Srpske liste.

Poslije razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom, Mesić se u petak u Prištini sastao s rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova, prenosi RTK2.

On je rekao da se u Hrvatskoj s pažnjom prate dešavanja poslije Haradinajevog hapšenja. „Takođe sam upoznat oko svih detalja nakon hapšenja mog prijatelja Ramusha Haradinaja, za koga se nadam da će se uskoro naći na slobodi”, istakao je Mesić.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru u četvrtak, 2. marta, saopštiće na javnoj sjednici odluku povodom zahtjeva Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja. (Tanjug)