Na sastanku sa generalnim sekretarom Interpola Jürgenom Stockom

Predsjednik Hashim Thaçi izjavio je danas da će Kosovo ove godine aplicirati za članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija, među kojima su Unesco i Savjet Evrope.

"Kosovo će ove godine podneti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope i Unesko", rekao je Thaçi listu "Epoka e re".
Ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj izjavio je tom listu da je njegovo ministarstvo napravilo plan za ovu godinu, koje obuhvata podnošenje zahtjeva za članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija, navodi RTS.
"U narednim nedjeljama imaćemo dobru vijest. Kosovo će postati član neke međunarodne organizacije, na čemu smo intenzivno radili", rekao je Hoxhaj.

Thaçi zatražio i povlačenje Interpolovih potjernica 

Hashim Thaçi sastao se danas na marginama Konferencije za bezbjednost u Minhenu sa generalnim sekretarom Interpola Jürgenom Stockom, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsjednika. Tokom ovog susreta Thaçi je zatražio da Interpol povuče potjernice Srbije prema žiteljima Kosova, nazivajući ih političkim.
Thaçi je Stocku prenio da su potjernice neodržive i da su politički motivisane.
Razgovarali su o mogućnostima prijema Kosova u Interpol, kao i o načinu produbljenja saradnje.
Thaçi je rekao da Kosovo ispunjava sve uslove za učlanjenje u Interpol.
"Mi imamo potrebu za Interpolom, ali i Interpol ima potrebu za Kosovom, za što bržim informisanjem", dodao je Thaçi.
S druge strane, generalni sekretar Interpola istakao je da je otvoren za Kosovo i očekuje da se "okončaju unutrašnje procedure" i da se započne razmatranje prijave Kosova za učlanjenje.