Rrahman Morina: Da li su ga ubili oni koje je služio?

U okviru emisija "Zona Express" autora Leonarda Kerqukija sinoć je emitovan dokumentarni film "Veliki izdajnik" posvećen komunističkom funkcioneru sa Kosova - Rrahmanu Morini, ime koje su mrzeli Albanci, a identifikovan je kao nacionalna izdaja.

U ovom dokumentarcu se sagledavaju momenti njegovog života od kada je podržao politiku koju je vodio srpski lider Slobodan Milošević.

U emisiji govori Momčilo Trajković, bivši visoki srpski zvaničnik koji se spominje i kao ubica Rrahmana Morine. Također, govore i albanski zvaničnici iz tog vremena, Kaqusha Jashari i Azem Vllasi, koji su uklonjeni s vlasti jer su se suprotstavili, prvenstveno Jashari, antialbanskoj politici Srbije.

Vllasi kaže da je Morina svjesno bio izdajnik. S druge strane, Jashari kaže da jednom nije znao kako će se stvari odvijati, a zatim je bilo kasno kada je uvideo šta je uradio.

"Nešto se dogodilo s njim", rekla je Jashari za čovjeka koji je jednom rekao istinu, a Srbija nije htjela da čuje.

Oko njegove smrti Trajković i doktor Faik Hima daju različite verzije.

O njemu ne govore loše ni njegovi mještani iz sela Loxhe kod Peći. Čak kažu da je Morina rekao da "ukoliko se spasi sa posljednjeg sastanka, onda će Albaci shvatiti ko je zapravo on!"