Potpisani sporazumi u Prištini

Građani Kosova i Makedonije će od sada moći putovati između dviju država samo sa ličnim kartama, a i olakšanje će biti otvaranje novog graničnog prijelaza Stančić-Belanovce.

Ovo su u ponedjeljak u Prištini objelodanili prvi zamjenik ministra Republike Kosovo, Hashim Thaçi i ministar inostranih poslova Republike Makedonije, Nikola Poposki, nakon sastanka na kojem su potpisali ove međunarodne sporazume.

Thaçi je rekao da je ovo novi momenat za obje zemlje, potenciravši da ovim sporazumima će i građani Kosova a i građani Makedonije imati koristi i uticaće na približavanje i povećanje razmjena između obje zemlje, kao i na intenziviranju ekonomske saradnje i olakšavanje građanima obje zemlje porodične posjete.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, zamjenik premijera i makedonski ministar vanjskih poslova Poposki su izjavili da sada ostaje na odgovarajućim radnim grupama da finaliziraju detalje prije stupanja na snagu relevantnih sporazuma u bliskoj budućnosti.

Thaçi je izjavio da su prioriteti Kosova saradnja sa susjednim zemljama za mir, stabilnost u regiji, kao i integracija svih zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO-u.