Pozadina parlamentarne blokade

Jedan od razloga, neizgovorenih javno, o političkoj krizi u zemlji, prema riječima analitičara, može biti i namjerna improvizacija samih političkih lidera da izbace iz funkcije sve državne institucije, kako bi sebe što duže spasili Specijalnog suda, za koji se očekuje da optuži neke od bivših lidera OVK, koji su danas uglavnom dio PDK.

"Anarhija je spremna i izgleda da je daleko otišla bez eskalacije situacije. Vlada sa svojom pozicijom izgleda da je protiv anarhije i u stanju je da preduzme nasilne mjere, ali istina je da je situacija nepodnošljiva, kako ekonomska tako i socijalna, koju sve više intenzivira sama Vlada svojom neodgovornošću. Vlada poduzima provokativne akcije, kao što je to bio slučaj sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, u cilju podsticanja reakcija", rekao je politički analitičar Isa Mulaj za list "Kosova Sot".

Prema njegovim riječima, opozicija i građani nemaju način da izbjegnu ove štetne provokacije, osim da snažno reagiraju.

"Na taj način, Vlada baca kamen i krije se, što znači da postaje uzrok nasilnih nemira, a s druge strane obećava da neće dozvoliti scenario nemira u Albaniji iz 1997. godine", rekao je on.

Poslanik LDK, Adem Salihu rekao je za "Kosova sot" da će anarhija stvoriti situaciju kakao se ne bi mogao finalizirati Specijalni sud.

"Anarhija će stvoriti situaciju kada se ne može finalizirati Specijalni sud. Neki žive u nadi da anarhija može biti njihov spas od pravdosuđa. Kosovo je i dalje talac kriminalnih šefova", rekao je poslanik Adem Salihu za "Kosova Sot".