Betonske ograde do jula

"Park mira" na mostu preko Ibra koja Mitrovicu dijeli na srpski i albanski dio, biće uklonjen u četvrtak i biće postavljene betonske ograde.

To je početni proces jer potom počinju radovi na obnovi mosta za saobraćaj.
Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić rekao je za agenciju Beta da će most biti ograđen i zatvoren građevinskim betonskim blokovima sa jedne i druge strane, kako bi počela njegova obnova koja bi trebalo da traje do jula 2016. godine.
On je podsjetio da je odluka o obnovi saobraćaja na mostu donijeta na osnovu sporazuma o slobodi kretanja koji su 25. avgusta u Briselu postigli premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. 
"Tim sporazumom predviđeno je i da se ulica Kralja Petra u istom roku pretvori u pješačku zonu, a Skupština Sjeverne Mitrovice odlučila je da se ulica Oslobođenja - od Telekoma do Tri solitera, poprečno od mosta, zatvori za saobraćaj", rekao je Rakić. 
Prema Rakićevim riječima, Skupština je tu odluku donijela prije sedam, osam mjeseci, i ekipe rade na uređenju te saobraćajnice. On je izrazio očekivanje da će ta odluka odbornika biti poštovana i da neće biti pritisaka da se one mijenjaju. 
Gradonačelnik južnog dijela grada Agim Bahtiri rekao je ranije da će glavni most u Mitrovici biti kompletno obnovljen do juna i imaće dvije kružne raskrsnice, južno i sjeverno gdje će se nalaziti dječja igrališta. 
Prema njegovim riječima, po završetku radova most će omogućiti slobodno kretanje pješaka, bicikala i svih motornih vozila. 
Most na Ibru bio je od 2011. godine zatvoren za saobraćaj. Barikada na tom mostu, bila je jedna od najvećih na sjeveru Kosova koju su Srbi podigli da bi se usprotivili prisustvu kosovskih institucija. 
Barikada je postavljena između ostalog i zato što je most bio poprište na stotine sukoba i incidenata između Srba i Albanaca. U junu 2014. godine barikada je uklonjena, a predstavnici lokalnih vlasti Sjeverne Mitrovice i Kancelarije za Kosovo su na tom mjestu, par sati kasnije, podigli Park mira. 
Saobraćaj između sjevernog, većinski srpskog, i južnog albanskog dijela grada bez obzira na barikade odvijao se nesmetano preko druga dva mosta. 
Izvođač radova će 15. oktobra 2015. godine zatvoriti obje strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama, a dok traju radovi pristup građevinskoj lokaciji biće omogućen južnim putem. 
U skladu sa istim rasporedom, Opština će preurediti glavnu ulicu Kralja Petra i do ljeta je pretvoriti u pješačku zonu.